Сергей Станишев
на снимката: Сергей Станишев - лидер на ПЕС

„Големият въпрос, който стои пред нас, е защо трета поредна година, при три различни избора – национални, европейски и местни, при условия когато ГЕРБ ерозират от времето, скандалите, корупцията и злоупотребата с власт, въпреки това българите не припознават БСП като по-добрата алтернатива“.

Това каза президентът на ПЕС Сергей Станишев преди началото на пленума на партията.

„Това е големият въпрос, който трябва да бъде обсъден на Националния съвет, а и в целия период до Конгреса. Това не беше направено 2017 г., не беше направено след загубата на европейските избори. И ако сега се тръгне по същата линия да заметем нещата под килима, не ни очаква добра перспектива и за следващите парламентарни избори”, заяви Станишев

Той посочи, че основната причина за загубите на левицата се дължат на подмяна на характеристиките на партията в последните години.

„БСП оцеля в прехода, защото се социалдемократизира и пое твърд европейски курс. Стана приемлива за голяма част от българите. Сега ние виждаме, че БСП губи основни свои характеристики в резултат на политическа линия. От програмна и идейна партия, БСП се превръща в лидерска партия, в която демократичното начало е потиснато. Така БСП се превръща от демократична в авторитарна партия”, анализира Станишев и добави, че днес лидерът на партията се обявява за консервативна и традиционалистка.

Станишев добави още, че БСП се е самоизолирала от европейското социалдемократическо семейство, което е част от курса на патриотарство, традиционализъм и често евроскептицизъм.

Президентът на ПЕС коментира и искането на оставки в партията, зад което застава и той.

„Оставките не са най-важното. Най-важното е дали има желание за осмисляне на грешките и за промяна, която да разшири доверието към БСП и да се спечелят следващите избори”, заяви той.

Според Станишев стартирането на цикъла за избор на ново ръководство и председател на партията се използва, за да се манипулират нещата и отново да не се води същинска дискусия и анализ, а да се мине по процедурните хватки. Нещо, в което Кирил Добрев е много добър, но не и в печеленето на избори, коментира още Станишев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!