Сериозни протести разтърсиха Иран заради скока на цената на горивата.

Въпреки че мнозина смятат американските санкции за символични, те доведоха до сериозно напрежение в Иран. Те доведоха до рязък скок в цените на горивата, което накара хората да излязат на протести в столицата Техеран и други градове.

Демонстрантите скандираха антиправителствени лозунги ден след като правителството повиши цената на бензина с 50 процента и въведе ограничения за количествата, с които всеки гражданин може да зареди автомобила си.

Според новите правила всеки шофьор има право да купи 60 литра бензин на месец на цена от 15 хил. риала (или 13 цента) за литър. Всеки литър над това количество ще струва 30 хил. риала.

Досега шофьорите имаха право да купят до 250 литра на месец на цена от 10 хил. риала за литър.

На видеозаписи, публикувани в социалните мрежи, се вижда как протестиращи подпалват сгради и влизат в сблъсъци с полицията. На други кадри протестиращи блокират пътища и палят огньове в Техеран и други градове. Някои скандират лозунги срещу висши държавници.

В същото време Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей подкрепи повишението на цените на бензина, което предизвикаха протести в Иран, обвинявайки противници на Ислямска република и чужди врагове за „саботаж„.

Аятолах Али Хаменей
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!