Сергей Станишев
на снимката: Сергей Станишев

Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев смята, че решението на Конституционния съд за Истанбулската конвенция е спасилo управляващата коалиция.

Преди началото на официалната програма на Бузлуджа, Станишев каза:

„Истанбулската конвенция беше непреодолимо, фундаментално различие между ГЕРБ и Патриотите. Всяко друго решение щеше да предизвика дълбок разрив между политическите субекти в управлението, което и бездруго се тресе от постоянни скандали и противоречия“.

Според него обявяването на Истанбулската конвенция за конституционосъобразна би означавало падане на правителството на ГЕРБ и Патриотите.

В този смисъл прозира ясна и очевидна политическа конюнктура в решението на КС, чиито мотиви са слаби и неубедителни, допълни лидерът на ПЕС.

Станишев смята, че решението на КС е тъжна новина за България, защото ясно показва, че Законът отстъпва пред политическия натиск.

Според него това е лоша новина и за БСП, защото колкото по-бързо се разпадне управляващата коалиция, толкова по-бързо левицата в България ще дойде на власт и ще предложи нужното на страната ляво управление.

„Единствената добра новина след решението на КС е изявлението на БСП, че ще внесе предложените от широк кръг граждански организации законодателни промени срещу насилието над жени и деца – ангажимент, който българските социалисти поеха вследствие на наскоро приключилата мисия на ПЕС в София. Колкото по-бързо тази законодателна защита бъде внесена и приета в парламента, толкова по-скоро България ще даде ясен знак пред Европа и света, че не толерира домашното насилие“, е допълни Станишев.

Още за събора на Бузлуджа четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!