Стършел
Гостува неделно на ДЕБАТИ.БГ

Някъде по тези дни, късната есен, тя се роди – без плач, усмихната, лъчезарна – и ни изпълни с толкова много светли надежди! Ентусиазмът ни беше безкраен, възторгвахме се от всяка нейна непринудена реакция на заобикалящия я свят (по-късно се разбра, че повечето й реакции били принудени, ала това, както се казва, след есенен дъжд – качулка!).

Мнозина от нас се радвахме на иначе красивото създание, което събираше по улици и по площади десетки хиляди, въпреки последвалата студена зима.

Осем месеца по-късно над милион очаровани около Орлов мост станахме свидетели на Светото є кръщение, съпроводено от литургичната Bridge over troubled water (изпълнена на живо от легендата Арт Гарфънкъл).

Как жадувахме веднъж завинаги да преминем час по-скоро по този мост и да заживеем като нормални хора!

Как вярвахме на сините влъхви (повечето се оказаха фалшиви) да ни преведат през тревогите и вълненията около съзряването на тази прекрасна рожба, която изтръгна от сърцата ни толкова чиста любов, толкова радост и въжделения за утрешния ден, за времето, което ще бъде не само наше, а и на всеки тук…

Уви!

През следващите години, макар и запазила все още своята привлекателност, Тя, нашата Промяна, все по-често се заиграваше със съмнителни и непочтени типове, които й се кълняха във вярност, тласкани от егоистични меркантилни подбуди. Подхвърляха си я разни конформисти, агенти и селски тарикати.

Ето това отблъсна над два милиона влюбени в нея, но дълбоко разочаровани от тази разпуснатост. И те подириха своята лична Промяна на хиляди километри оттук, даже на другия край на света.

Горката Промяна! Тя така и не срещна своя истински принц, не успя да се задоми, да създаде семейство, да роди деца – здрави, силни и щастливи. И ето я днес, на 33, посърнала и обезсърчена, тя се озърта безпомощно и дири някакъв знак от Съдбата, някаква опора за идните години…

А ние, някогашните оптимисти, след време скептици и понастоящем тъжни песимисти, все по-често се питаме: не сбъркахме ли с името тогава? И нямаше ли да е почестно, ако се наричаше Подмяна?

Крум СЛАВОВ

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук