Стършел

Прибързаните изменения в конституцията с нищо не промениха съдебната система към по-добро, защото в основата си почиваха на една голяма лъжа: че не са заради Гешев, който уж бил недосегаем и несменяем. Недосегаемият и несменяемият обаче беше уволнен само за една седмица, а на мястото му курдисаха… неговия заместник. След тази „колосална“ промяна нещата си продължиха постарому. Понеже за да заработи добре Темида, трябва да се реформира и МВР.

Стършел
Гостува неделно на ДЕБАТИ.БГ

Това особено личи при съдебния фарс с дрогирания рецидивист Георги Семерджиев, който на 5 юли 2022 г. катастрофира на столичния бул. „Черни връх“ и уби две жени. Книжката му е била отнета още през 2005-а, обаче е  продължил да шофира без документи, в колата си имал полицейска палка и синя лампа и въпреки че е натрупал рекордните 51 нарушения на пътя, нито веднъж не е бил глобен. Ярък пример за чадър над престъпник от корумпирани полицаи. Които били от различен ранг: колите на редови ченгета и офицери от няколко РПУ-та били обслужвани безплатно в автомивката на убиеца. Тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков обеща „проверка на всички случаи през последните 16 години, в които Семерджиев е проверяван за различни престъпления, но не е санкциониран“. И още: „Бъдете убедени, че ще направя всичко, за да се разделя с тези служители!“ Но нищо не направи, не се раздели с никого.

След него в две служебни правителства начело на МВР бе Иван Демерджиев.Той се закани, че корумпираните от Семерджиев полицаи ще бъдат наказани. И каза колко са – 40. Но не наказа никого.

В имитацията на правораздаване се включи и Софийската градска прокуратура и през юли 2022-а започна да разследва корумпираните ченгета. И досега няма повдигнато обвинение срещу нито един полицай от тези 40, закриляли престъпника Г. Семерджиев.

Срещу нито един!

В момента начело на МВР е Калин Стоянов, но си остават старите проблеми. Защитният чадър над Семерджиев си действа, в съда се разиграват фарсове от вещите лица. Безочието им стига до там, че според пробите от колата на Семерджиев няма негово ДНК, нито негов биологичен материал. Но вместо да бъдат съдени за лъжесвидетелстване и манипулиране на доказателствата, тези „експерти“ получават хонорари за лъжите си.

Същият защитен чадър пък, който е бил опънат над Мартин Нотариуса, сега пази неговата позирала в „Плейой“  вдовица, за която изуменото ни общество научи, че е полицайка – в Главна дирекция за борба с организираната престъпност. И получава заплата, за да арестува престъпници като мъжа си?!? Шефът на ГДБОП главен комисар Явор Серафимов каза, че не може да я уволни, защото е бременна и я пази конституцията. А коя конституция ще пази нас от такива, с извинение, полицайки като съпругата на Нотариуса Гергана Божанова; като Симона Радева, която помогна посред нощ на Г. Семерджиев да се укрие след убийството на двете жени; или като подкупената с 200 лева Любка Гечева от пияния и надрусан Димитър Любенов, която му помогна да  убие с „Поршето“ си на Околовръстното френски гражданин?

Кой изобщо ги назначава тези опасни за обществото съмнителни особи, които карат МВР да прилича на долнопробен бардак? Какви психотестове за годност минават? Кой следи за контактите им с подземния свят, на който служат, вместо на вътрешното министерство?

Въпроси, на които Калин Стоянов не отговаря, докато плачевната кадрова политика на силовото ведомство превръща МВР от стожер на правовия ред в заплаха за националната сигурност. И вече не може да гарантира спокойствието на гражданите, както Министерството на правосъдието не може да им гарантира справедливи присъди. Понеже управниците ни гарантират само промени без промени: от зловещия инцидент с убити две жени насред София до днес се смениха четири правителства (две от които служебни), трима министри на вътрешните работи, трима министри на правосъдието, смени се главният прокурор, както и други прокурори на различни нива. Не се промени само качеството на родното правораздаване към по-добро, въпреки всички политически обещания за чудодейни промени в конституцията.

Защото те се извършват от онези, които изобщо не искат да се промени статуквото.

Сергей Трайков

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук