Стършел
Кръгът се затвори
Стършел
Гостува неделно на ДЕБАТИ.БГ

Министерството на здравеопазването на Република България е упълномощено да даде следното изявление:

С голямо удовлетворение може да заявим, че Ковид-19 вече е победен. Но една нова бързо разрастваща се епидемия както в национален, така и в световен мащаб, застрашава човечеството. Наскоро Световната здравна организация даде определение на корупцията и я включи в списъка на най-опасните за човека болести. Подобно на алкохолизма – пристрастяване към алкохола, на наркоманията – пристрастяване към наркотиците, корупцията е заразна болест, която модифицира мозъчните клетки и води до пристрастяване към парите. В САЩ беше изолиран и вирусът, причиняващ тази трудноизлечима болест. Статистиката показва, че най-често жертви на този коварен вирус стават депутати, министри, съдии, директори, кметове, общински съветници. Най-слабо засегнати са пенсионерите. За съжаление, тестовете за откриване на вируса са все още много ненадеждни, въпреки че някои симптоми подсказват кои могат да бъдат неговите потенциални носители. Симптомите в началната фаза са страх, безпокойство, подозрителност, но постепенно с развитието на болест­та те се превръщат в самоувереност, чувство за недосегаемост, непукизъм, шарлатанизъм. По-леките случаи се характеризират с недекларирани данъци, фалшификация на документи, подкупи до десет хиляди евро. По-тежките случаи водят до купуване на много имоти с една държавна заплата, а най-тежките до колекциониране на златни кюлчета и влогове в швейцарски банки.

Първият доказан случай на корупция у нас бе установен преди няколко години. За щастие болният се самоизолира в чужбина. Засега няма опасност за живота му. Оттогава сградите на Министерския съвет и Народното събрание се дезинфекцират всяка седмица, но без видим положителен резултат. Броят на заразените се увеличава всеки ден, в Първа корупционна болница вече няма свободни места и болните се настаняват на походни легла във физкултурни салони и концертни зали. Досега се смяташе, че най-доброто лечение на корупцията се предлага в заведенията за принудително изолиране по предписание на прокуратурата, но за съжаление този метод не получи широко разпространение. Лечението с новото лекарство CORUMPEX засега дава много добри резултати. То намалява два пъти зависимостта на болния от еврото и три пъти зависимостта му от лева.

Установено е, че вирусът се предава най-бързо чрез банкноти от 500 евро. Голяма вероятност за заразяване има и с по-дребни банкноти, но тя намалява пропорционално на стойността на банкнотите. Затова, от днес носенето на ръкавици става задължително за служителите от държавната администрация. За обикновените граждани носенето на ръкавици засега е по желание. Но най-добрата защита от болестта е разработената във Великобритания ваксина. Нашето правителство сключи договор за първите 100 000 ваксини, които пристигат в края на месеца. Всички държавни служители трябва да приемат първата доза следващия месец. Кандидат-депутатите за поредните избори за народно събрание ще трябва да покажат сертификат за получени две дози, необходими за пълна ваксинация. Фирмата производител обещава поне една година защита, но вирусът бързо се приспособява и вече има много случаи на повторно заболяване месеци след първата доза. Затова реваксинирането ще е задължително всеки шест месеца.

Ние сме първата страна, предприела такива строги мерки за спиране разпространението на тази коварна болест. Министър-председателят днес подписа заповед, с която се създава Национален оперативен щаб, който ще ръководи борбата за ликвидиране на корупцията. Надяваме се, че Европейският съюз ще оцени нашите усилия и ще преразгледа необоснованите твърдения на някои чуждестранни политици, че нашата страна е с най-много случаи на глава от населението. Твърдо заявяваме, че никакви конкретни доказателства не поддържат тази теза. Точно обратното. Учени от БАН доказаха, че българският лев е много по-слаб вирусоносител от еврото и броят на вирусите на глава от населението в страните от еврозоната е многократно по-голям. Затова правителството отлага въвеждането на еврото в България за неопределено време. Тук не искаме да дискутираме и заразяването, което се причинява от американския долар, за да не предизвикаме дипломатически скандал.

Край на изявлението.

 Чавдар СОТИРОВ- ГОРДОПЕЙ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук