Стършел

Знаете – заглавието е на Алеко, от негов пътепис, в който авторът разказва за красотите на нашата природа, която не отстъпва на швейцарската. Сега политиците ни сравняват с Швейцария , ама не заради природата, а заради референдумите. С допитвания до гражданите – така се управлявала алпийската страна.

Стършел
Гостува неделно на ДЕБАТИ.БГ

Та и ние да  следваме техния пример, че да ставаме Швейцария на Балканите.

И като заваляха идеи за референдуми – та цяла неделя!

Първи бяха „възрожденците” – те вече събират подписи за всенародно допитване срещу въвеждането на еврото. На импровизирани пунктове из големи и малки градове активисти на „Възраждане” плашат народа, че без „гордия български лев” ще загуби финансовия си суверенитет. И ще обеднее още повече. Тук не вървят смислените аргументи на икономисти и финансисти, че т.нар. „суверенитет” го загубихме преди четвърт век, откакто бе въведен валутният борд и  левът бе вързан за германската марка. Че еврото сега няма да промени цените на дребно – и да има в началото някакво спекулативно поскъпване, то бързо пазарът ще го регулира. Така стана в Хърватия. Където вече цените се успокоиха, а инфлацията за първия месец на годината е почти нулева.

„Не ви  го щем!” – кълнат бабички срещу еврото и се подписват по два-три пъти в подписката. Те хващат повече вяра на политици като Копейкин, отколкото на учени – икономисти и финансисти. „Вие, учените, казваше навремето един шоп, сте много прости!”

Днес мнозинството от нашия народ е на акъла на този шоп.

Това го използват и  други политици-популисти. Умрялата партия на Слави се размърда с идеята да възкръсне, като почне да събира подписи за друг референдум – този път за президентска република. Сякаш когато бяха във властта, направиха нещо с обещаното на предишния референдум – за мажоритарна система, за намаляване броя на депутатите и на партийните субсидии. Сега се хванаха за президентската република и ни дават за пример Франция. Само че  Франция в нашенски президентски вариант (с такъв като Радев например)  изобщо не е гаранция за просперитет …

Залязващата БСП също си измисли референдум. Щяла да ни спасява от „джендъра”.  Буквално „джендър” означава „пол”, но за другарката Нинова е нещо като „караконджул”. Плашило,  че Западът ще ни сменя пола – да ни направи от мъже-жени или обратното. Щом Корни е толкова ужасена от западния „джендър”, защо тогава праща сина си да живее в Щатите,  не се ли бои, че зад океана  ще му сменят пола?

Да го прати в Архангелск-Михаилск – там ще живее „как настояшчий мужчина”, може дори да го мобилизират и в армията, за да стане мъж край Бахмут…

Спомене ли се нещо за ЕС и НАТО, един водещ по „Хоризонт” не пропуска да вметне: ”Че кой ни е питал нас, българите, дали искаме да сме в ЕС и НАТО!”

Вярно, не ни питаха. И по-добре, че  политиците навремето сами поеха отговорността за това!

Защото клишето „народът е мъдър” не е вярно –  той е всичко друго /разделен, объркан, залутан в търсене на спасители/, но не и мъдър. Четирийсет и петте години живот в „развит социализъм” могат да забавят с век мозъчното развитие на нацията.

А швейцарците не са живели в „развит социализъм” – затова може да се разчита на разума им като народ.

През 2013 г. тях ги питаха на референдум искат ли държавата да им осигури „базов доход” – всеки гражданин да получава по 2800 франка месечно, без да работи. Ако иска повече – тогава да се хваща на работа.

Задайте такъв въпрос в България на референдум – резултатът сигурно ще е 100 на сто „да“. Тук сме сигурни,че държавата ни е длъжна да ни храни и да ни плаща.

А в Швейцария казаха „не“!.

Е, разбирате ли сега каква е разликата между нас и тях? У нас едно  допитване срещу неплащане на данъци ще е напълно успешно, там – ще се провали.

„В този момент ще въздъхне ли някой за Тирол и Швейцария, че да го цапна по устата!…” – пише в пътеписа си Алеко за нашата природа.

По природата може да не им отстъпваме, ама като граждани …

М. Вешим

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук