Британският посланик в ЕС Тим Бароу връчи лично на председателя на Европейския съвет Доналд Туск писмото, с което британският премиер Тереза Мей уведомява Брюксел, че Великобритания иска да напусне организацията.

С това процедурата по напускане на Великобритания на Съюза официално започва. Трудното обаче тепърва предстои, защото от днес започват двугодишни преговори, които да определят условията за Брекзит.

В рамките на 48 часа Туск ще изпрати проект до 27-те държави от ЕС с общите принципи на позицията, от която те ще преговарят с Великобритания. На 29 април се очаква и извънредна среща на държавните и правителствени лидери от ЕС за одобряване на единна позиция. Резултатът от преговорите ще определят бъдещето на петата в света икономика, която е в размер на 2,6 трилиона долара и ще определи дали Лондон може да запази водещото си място като един от двата глобални финансови центъра.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви от своя страна, че днешният ден не е добър и отгръща нова глава в историята на ЕС. За Европейския съюз, който вече е изправен пред големи предизвикателства, като бежанската криза, например, загубата на Великобритания е най-голямото поражение от 60 години насам.

Лидерите от Общността казаха, че не искат да наказват Великобритания. Въпреки това, с нарастващите националистически и антиевропейски настроения, ЕС не може да си позволи да даде добри щедри условия на Лондон, защото това би насърчило други страни членки да последват примера му.

Британските граждани гласуваха да напуснат Европейския съюз на референдум, който се проведе на 23 юни миналата година. Повече от половината (52%) подкрепиха Брекзит. По план Великобритания трябва да напусне Общността през 2019 година.

Брекзит стана повод за разединение, както в Европа, така в Обединеното кралство. Шотландия обяви, че ще поиска от Лондон разрешение за провеждане на референдум за независимостта на страната. Ръководителката на регионалното правителство Никола Стърджън не желае Шотландия да тръгва по пътя на Брекзит и се позовава на вота на шотландците, 62 процента от които гласуваха за оставане в ЕС. Мей обаче не желае такъв референдум по време на преговорите за напускане на блока.

Във вторник стана ясно, че Европейският парламент може да блокира всяко споразумение за Брекзит, което дискриминира част от гражданите на страни членки на ЕС.

„ЕП ще наложи вето на всяко споразумение за Брекзит, което пречи на граждани на Европейския съюз, преместили се на Острова през следващите две години, да получат същите права за живеене и работа в Обединеното кралство като на тези, които вече са в страната”, пише британският вестник „Гардиън“.

Очаква се, че след Брекзит гражданите на ЕС, преместили се във Великобритания, ще получат различни права от тези, които вече живеят на острова, въпреки че правителствени лица заявяват публично, че тези въпроси се обсъждат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук