Кирил Петков
На снимката: Кирил Петков

Софийският районен съд ще гледа делото срещу Бойко Борисов, заведено от Кирил Петков. Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ съди лидерът на ГЕРБ за клевета. Жалбата беше подадена през август заради думи на Борисов, че Петков и Асен Василев са взимали комисионни и средства от посредници за газа.

В момента текат разпити на свидетели, сред тях е и народният представител Венко Сабрутев. Защитата на Борисов поиска в началото на заседанието днес отвод на съдебния състав. Причината е, че съдия Веселина Няголова и адвокатът на Петков – Стоян Мадин са били колеги, а според публикации в медии се намират в близки отношения. Искането за отвод обаче беше отхвърлено.

Делото започна на 15 ноември 2022 г. На първото заседание по процеса съдът обяви за допустим и заведения граждански иск от Кирил Петков срещу председателя на партия ГЕРБ Бойко Борисов за 10 хил. лева. Той е частичен от цялостния размер на предявените неимуществени вреди от 500 хил. лева по делото за клевета.

„Тук сме, за да опровергаем една голяма лъжа, която беше в последните три месеца в българското пространство – за газовите посредници. Лъжата, която Борисов и неговия екип изричаше е, че едва ли не ние сме се обогатили от газови посредници, но ние през цялото време казвахме, че това не е така. И сега решихме, че българският съд като институция може да даде истинския отговор на българските граждани“,  заяви Кирил Петков преди началото на делото.

Петков твърди, че са му причинени неимуществени вреди, довели до накърняване достойнството и репутацията му заради клеветнически твърдения на Борисов.

По думите му време е да се покаже на българските граждани, че не е загубена надеждата им за политици, които наистина се борят срещу корупцията. Само българският съд може да даде отговор на българите за лъжите, които са свързани и със затварянето на „Мариците“, и с това, че зимата ще бъде студена и гладна, и че сме счупили бюджета – всички тези лъжи трябва да се опровергаят, обясни Петков.

„Цялостният иск е за половин милион лева, с частична първа стъпка от 10 хиляди лева. Трябва да започнем да опровергаваме лъжите, за да запазят хората доверие в политиците“, каза Петков.

Лидерът на ПП също така заяви, че те не са подписвали за затваряне на въглищните централи и призова да се работи заедно с Румъния и Гърция, за да се постигне дерогация и тези централи да продължат да работят предвид променената геополитическа ситуация, предизвикана от войната на Русия в Украйна.

Заради явяването си в съда Петков не бе при президента днес, когато представители на ПП върнаха неизпълнен втория мандат за съставяне на кабинет. Виж повече.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук