България стартира процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“, съобщиха от пресцентъра на министерството на енергетиката.

В изпълнение на решения на Народното събрание от 7-ми юни 2018 г. и на Министерския съвет от 29-ти юни 2018 г. „Национална електрическа компания“ ЕАД отправя покана за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ „Белене“. В рамките на поканата се дава възможност и за заявяване на интерес за придобиване на миноритарно участие в бъдещата проекта компания, както и/или за закупуване на електрическа енергия от бъдещата електроцентрала. Целта на поканата е да предостави определена информация на страните, които желаят да заявят участие в процедурата.

Българската страна ще участва в проектната компания, екплоатираща АЕЦ „Белене“ с апортна вноска на активите, в това число – лицензираната площадка, наличното оборудване, издадените решения, разрешение, лицензии и други документи, свързани с проекта.

В процедурата са заложени редица условия с цел максимална защита на имуществения интерес на българската страна. Българската държава, чрез НЕК ЕАД, си запазва правото на блокираща квота при вземането на решения по определени въпроси от компетентността на общото събрание на акционерите в проектната компания.

Предвижда се изграждането на централата да се реализира на пазарен принцип, без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия от държавата и предоставяне на държавни гаранции, пише още в съобщението на енергийното министерство.

Заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор, съответно интерес за придобиване на миноритарно акционерно участие в проектната компания, могат да подават български или чуждестранни юридически лица, както и обединения от такива.

Срокът за получаване на заявления за участие е до 90-тия ден, считано от датата на публикуване на поканата в Официален вестник на Европейския съюз. Индикативният срок за приключване на процедурата е 12 месеца, считано от датата на публикуване на настоящата покана в Официален вестник на ЕК.

ПРОЕКТЪТ „БЕЛЕНЕ“

До момента за изграждането на АЕЦ „Белене“ българските данъкоплатци са извадили от джоба си около 3,5 млрд. лева. Част от тях са похарчени за двата реактора, които в момента се съхраняват на площадката, където се планира да се изгради атомната електроцентрала. Междувременно средства се харчат и за съхраняването на оборудването, а според предишната оценка за реализиране на проекта стойността му би била около 10 млрд. лева.

Идеята за изграждането на централата бе отхвърлена преди повече от 5 години след като премиерът Борисов, който тогава също беше на власт, я нарече „корупционен гьол“. Откакто за строежа на АЕЦ „Белене“ се заговори отново, инистър Теменужка Петкова многократно говореше, че интерес към него имат френска, китайска и руска компании. Не се уточняваше обаче дали този интерес е инвеститорски, или с цел усвояване на средства от изграждането на централата.

Според редица енергийни експерти няма как подобен мегапроект да бъде построен само на пазарен принцип без държавни и корпоративни гаранции и бе договри за изкупуване на електроенергията. При такъв сценарий нито един инвеститор не би се ангажирал да го финансира, тъй като няма да има сигурност за неговото вложение.

Прогнозите на специалистите са, че в крайна сметка ще се наложи държавата да даде гаранции и голяма част от загубите да се покрият от българските граждани.

Друг проблем на АЕЦ „Белене“ е самата му локация, тъй като там е земетръсна зона, което е изключително опасно за изграждане на атомна електроцентрала.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!