В петък парламентът прие на първо четене промените в Закона за вероизповеданията, чрез които се освобождават еднократно от плащане на неплатените към 31 декември 2018 г. публични вземания с главниците, лихвите и разноските по тях.

„За“ гласуваха депутатите от ГЕРБ и ДПС, колегите им от „Обединени патриоти“ бяха „против“, а повечето депутати от „Воля“ се въздържаха. Народните представители от БСП не участват в заседанията на Народното събрание, но на брифинг те заявиха, че този закон е „сделка между ГЕРБ и ДПС”.

Според думите на говорителя на мюфтийство Джелал Фаик пред различни медии дълговете са около 8.1 млн. лева.

От Българската православна църква обаче заявиха, че те нямат задължения към държавата.

Въпреки това, законът предизвика различни реакции. По този повод се проведе и днес срещата на премиера с главния мюфтия Мустафа Хаджи и патриарх Неофит.

карикатура
Срещнаха се, без да се познаят; карикатура на Илия Бешков

Премиерът Бойко Борисов се срещна с патриарх Неофит и с главния мюфтия Мустафа Хаджи, за да обсъдят опрощаване на задълженията на вероизповеданията в България, според приетите на първо четене промени в Закона за вероизповеданията.

„Благодаря ви, че сте тук. Както винаги, имали сме една цел – българските граждани да бъдат спокойни, всеки да си изповядва вярата“, е казал Борисов на патриарха и главния мюфтия, съобщи правителствената пресслужба.

Премиерът е добавил:

„За българските вероизповедания, за вероизповеданията на България, българската държава да си плаща, да не плащат други държави. Това не е и обида към другите държави“.

По думите му по този начин няма да може чужди разузнавателни централи да работят за разединението на българския народ.

Мустафа Хаджи
на снимката: главният мюфтия Мустафа Хаджи

Според него целта е да „поставим всичко на чисто и оттук насетне държавата да си плаща за съответните вероизповедания”.

„Вие – спазвайки закона, съответно да си водите своята отчетност. Това е целта на закона плюс всички останали неща, за които идвахме и на среща в Светия Синод, говорихме, така че ви моля да успокоите хората и вие, че думата сделка в случая няма нищо общо“, е заявил премиерът.

От своя страна главният мюфтия Мустафа Хаджи каза:

„Важно е да запазим мира, знаете какво стана в другите държави в региона”.

Мустафа Хаджи посочи, че дълговете на мюфтийството са от 2005 г., голяма част от задълженията, които според експертни оценки са над 8 млн.лв., са лихви.

Мустафа Хаджи
на снимката: главният мюфтия Мустафа Хаджи

Той допълни, че приходите на мюфтийството са недостатъчни, защото голяма част от вакъфските имоти са одържавени по време на комунистическото управление и след това не са върнати.

Мустафа Хаджи
на снимката: главният мюфтия Мустафа Хаджи

„Това са стари задължения, върху които текат лихви. На този етап не мога да навляза в конкретика, това е работа на счетоводството“, каза главният мюфтия.

На въпрос дали приходите от имотите не са достигали за покриване на задълженията, главният мюфтия отговори:

„Ако стигаха, при всички положения щяхме да ги покрием. Приходите са недостатъчни, тъй като по-голямата част са одържавени по време на комунистическия режим, а по-голяма част от тях не са възстановени. Приходите от тях не са достатъчни”.

Патриарх Неофит излезе 20 минути по-късно от сградата на Министерския съвет. Пред журналисти той каза:

патриарх Неофит
на снимката: патриарх Неофит

„Благодарихме на премиера Борисов, че има добронамерено отношение към вероизповеданията. Разговорът беше полезен. Всички очакват от нас да бъдем в добри отношения. Благодаря на нашия премиер, че има добронамерени отношения към вероизповеданията. И нека да бъдем с отворени отношения“.

патриарх Неофит
на снимката: патриарх Неофит
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук