нобелова награда

Седмицата на Нобеловите награди се открива днес в Стокхолм с оповестяването на името на лауреата за физиология и медицина, съобщават информационните агенции.

Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян получиха Нобеловата награда за медицина или психология за 2021 г. за откриването на рецептори за температура и допир в човешкото тяло. Това съобщи Нобеловият комитет в излъчвано онлайн изявление в 12:30 ч. българско време. Преди това на страницата си в „Туитър“ комитетът обясни, че решението е взето тази сутрин на заседанието му при закрити врати.

Въпросът е как нервната система може да отчете топлината и допира и как да превърне физическите стимули в биологичен сигнал. „Идентичността на тези рецептори бяха неизвестни до тазгодишното откритие.“

Лютите чушки, които носят силни, дори болезнени усещания, са ключови за постигането му. Джулиъс изследва фрагменти от ДНК, които търсят рецептора за взаимодействието ѝ с устната кухина, и откриват специален протеин, изследвайки как той реагира на топлина.

По-късно Юлиъс и Патапутян, независимо един от друг, откриват и рецептор за студ на сходен принцип. „Днес знаем, че рецепторни канали, активирани при различни температури,“ създават механизма за топлина.

Утре в 12:45 българско време ще бъде обявено името на отличения физика, а по същото време в сряда – за химия.

Четвъртък е денят за новия нобелист за литература, като в 14 часа българско време Шведската академия трябва да обяви името.

Отново много внимание е насочено към избора на Норвежкия Нобелов комитет за отличаването с наградата за мир. Съобщението се очаква в 12 часа в петък.

В понеделник, 11 октомври, нобеловата седмица завършва с наградата за икономика, връчвана от централната банка на Швеция.

За Нобел за мир тази година са номинирани 329 души и организации.

Връчването на наградите ще се извърши на 10 декември – в деня на кончината на Алфред Нобел. Церемонията обикновено се извършва в залата на Стокхолмската филхармония. Там удостоените получават златен медал и диплом от ръцете на крал Карл ХVІ Густав.

Тази година обаче заради пандемията церемонията за втори път ще се състои онлайн, а наградените ще получат медалите си в домовете си чрез посолствата на Швеция.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!