В Брюксел бе представен новият Европейски доклад за наркотиците 2017 година. Европейският център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите следи ситуацията във всички страни членки на ЕС, както и на Норвегия и Турция. Най-съществените проблеми са увеличаващият се трета година поред брой смъртни случаи, продължаващата достъпност на нови психоактивни вещества и нарастващата заплаха за здравето от синтетичните опиоиди с голяма сила на действие.

В България марихуаната продължава да е най-употребяваният наркотик. Хероинът, макар и през последните години да започна да ни заобикаля, още е от масово употребяваните, каза специално за Дебати.бг Стефан Бакалов*, Началник на отдел „Разследване и разузнаване“ в митницата на Летище София и на специализирания отдел „Борба с наркотрафика“.

В Северна и Източна Европа най-купувани  са амфетамините и метамфетамините. Трафикирането за Европа минава по няколко основни маршрута: от Афганистан през държавите станове, през Русия. Вторият път е през Кавказ, Армения, Грузия, Черно море, Украйна; третият – през Турция и България и Турция през Гърция. Друго разклонение е от Турция по море за Италия.  Напоследък се получи известно изместване и причините са основно социални, но и политико- икономически. Хероинът не обича да пътува с въздушен транспорт, предпочита сухопътен. По въздуха се движат амфетамините, коката и новата синтетика, конкретизира Бакалов.

Картината както в България, така и в Европа, е белязана силно от свръхширокото разпространение на синтетичните канабиноиди и синтетичните катинони, които са свръхтоксични.  И най-страшното е възможността за поръчване по интернет. Пратката идва до 24 часа на посочена точка. Работят мрежи, които правят свръхпечалби защото схемата, образно казано, работи без хора.

Няма дилъри, доставчици на ръка. Колетите идват предварително пакетирани, доставката е в голям плик, който се скрива някъде и купувачът сам си взима от „скривалището” поръчаното, предпруждава началникът на отдел разследване и разузнаване и борбата наркотрафика на летище София. Предупреждава: произвежда се и се изпраща всичко, вкл. от новите екстази, които стават все по-силни, все по-токсични.

 Потребителите се оказват направо опитни мишки, върху тях се експериментират чисто нови формули, всякакви свръхгадости с никому неизвестен досега краен ефект.  Обновяването на тази синтетика се оказва свърхскоростно. Няма как да бъдат изучени последиците, специалистите не знаят как да противодействат, за да спасят.

Всеки уязвим тийнейджър без проблем може да бъде зарибен с рекламен трик от рода – доза на цена от 20 до 80 лв., супер изчистена кока! В пратката действително има нещо, което имитира и наподобява като свойства кокаин, хероин, марихуана, екстази, но е смъртоносен капан. Примерно : рекламира се канабис, обаче доставката няма нищо общо канабиса, получаваш 100%, свръхотровна химия, казва Бакалов.

 И още: От килограм такава синтетика, произведен в Китай и цена там 1000 долара, тук правят печалби 100 000 – 120 000. А тази химия разбива страховито. Една доза стига и излъганият младеж изпада в шок. Става буквално зомби. Не преувеличавам, точно така изглеждат жертвите, когато стигнем до тях. Има даже деца на 12-13-годишни. Дори после да оцелеят физически, психиката им е разбита, инвалиди са завинаги.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук