Държавата удря нелегалните хотелиери и сенчестия туризъм, включително и със законодателни промени. По курортите тръгват мащабни проверки за нерегламентирана и незаконна туристическа дейност. Това се налага, защото подобни действия освен, че пречат на дейността на изрядните туроператори и хотелиери и ощетяват бюджета,  създават и негативен имидж на България.

За мерките съобщи вицепремиерът Валери Симеонов, след проведена среща с министрите и ведомствата, които са свързани с подготовката и обезпечаването на летния туристически сезон.

Като цяло сме обединени около позицията, че ще подкрепяме и насърчаваме легалния туристически бизнес. Този, който спазва законите, наредбите. Този, който си плаща данъците и ще бъдем категорично против, като ще налагаме съответните санкции в резултат на мащабни обединени проверки, на тези, които извършват сенчест бизнес, заобикалят плащането на данъците, не спазват нормативните изисквания, наредбите и законите, тъй като по този начин не само ощетяват бюджета, но и създават негативен имидж на България“, коментира още Валери Симеонов.

За да осигури спокойствието на туристите по курортите, ресорният випепремиер Валери Симеонов тръгва на борба срещу силната музика по кръчмите и забранява високите децибели след 24 часа. Към неговия кабинет разкриват национален телефон за жалби срещу завишените нива на шума. На него ще се приемат дори и анонимни сигнали, което пък е предпоставка за злоупотреби срещу някои ресторантьори и хотелиери.

 „Държавата предприема мерки за ограничаване на прекомерния шум в заведенията по курортите след 24 часа. Това е времето, в което по наредбите на общините, задължително трябва да се осигури спокойствие на почиващите“, каза вицепремиерът.

Не стана ясно обаче, защо точно той да се нагърбва с функции на общините и МВР, които трябва да действат при сигнали за шум и нарушаване на обществения ред по курортите. За целта ще бъдат изградени общи центрове за проверки, като приоритетно ще се контролират заведенията, които въ часовете за почивка, си позволяват завишени нива на шума. С високите децибели по курортите, лично се е ангажирал вътрешният министър Валентин Радев. Здравният му колега проф. Николай Петров пък поема ангажимента, на почиващите да се осигурят „чиста вода и храна, която не крие риск”.

Мерките целят да се даде комплексен подход за осигуряване на правата на българските и чуждестранни граждани, които почиват по Черноморието.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук