Стефан Стоянов
Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов
Стефан Стоянов е заместник-кмет „Oбразование, бизнес развитие и европейски политики“ на Пловдив. В момента е на посещение в САЩ заедно с българска делегация, която участва в два международни бизнес и инвестиционни форума в рамките на проект „Утвърждаване на България като успешна инвестиционна дестинация“ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 година. Първата конференция се проведе в Сънивейл, щата Калифорния, с фокус върху секторите „Аутсорсинг“ и „Информационни технологии“, а втората – в Портланд, с индустриална насоченост. Целта на посещението е да бъдат представени възможностите на България като дестинация за инвестиции заради нашата данъчна политика и достъпа до работна ръка.

„България е привлекателна дестинация за американски инвестиции като член на Европейския съюз, защото това дава стабилност и достъп до целия европейски пазар“.

Това казва заместник-кмета на Пловдив Стефан Стоянов пред БТА.

Според него страната ни има като предимство геополитическото си положение, но и концентрация на капацитет и експертиза от квалифицирани кадри.

„Тук имаме много голямо поле за изява. Първо, САЩ като най-голямата икономика в света, и второ, възможността да посетим двата най-големи западни щата – Калифорния, като ключова за икономиката въобще на Северна Америка и на света в технологичната част, но и Орегон, където сме в момента и вървят срещите в един голям научен център за трансфер на технологии, в който са обединени три университета“, разказа Стефан Стоянов.

По думите му заради относително ниските си данъци и все още относително ниските разходи спрямо останалите страни в ЕС, България е едно от най-добрите места за производство и за стартиране на бизнес в ЕС.

„Тази тенденция ще продължи следващите няколко години и трябва максимално да се възползваме от това. На нас вече като страна не ни трябва всеки инвеститор, който би проявил интерес, а по-скоро по-високотехнологични производства, включени с научни центрове разработки, бизнес услуги, тоест там, където могат да се плащат по-високи заплати. Задачата пред нашата икономика е максимално бързо да трансформираме икономиката в такава с по-висока добавена стойност, за да се вдига общият стандарт на живот“, посочи заместник-кметът Стоянов.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук