Нулев Ковид, Китай
Снимка: БТА

Намаляването на режима на нулев COVID в Китай доведе до сътресения при хората. Някои от тях се радват на новите си свободи. Други обаче се борят да преодолеят страховете си от заразяване след три години строги ограничения, пише „The Guardian“. 

В края на ноември разочарованието от продължителните забрани и масовите тестове прерасна в широкомащабни протести. Това бе най-голямата проява на обществено недоволство от десетилетия насам. Вижте повече. 

Китайските власти

актуализираха ограниченията си

в сряда. Те позволиха на заразените хора с леки симптоми да се поставят под карантина у дома. Властите премахнаха и тестването и проверката на здравния статус чрез мобилни приложения за различни дейности, включително пътуване из страната.

Много хора изглежда не са свикнали с новата ситуация и изчакват да видят какво ще се случи, защото се притесняват да не се заразят, казва изданието.

На фона на съобщенията за паническо купуване на лекарства, финансовият вестник Yicai цитира данни на трети страни, според които средният дневен обем на продажбите на комплекти за домашно тестване се е увеличил

над 400 пъти

спрямо данните от ноември. Правителството успокои обществеността, че не е необходимо да се запасява с лекарства.

Според държавните медии от сряда насам продажбите на билети за вътрешни туристически и развлекателни места са се увеличили рязко. По гарите пък отново са започнали да се образуват опашки.

Нивото на пътния трафик обаче все още е по-ниско от това преди COVID, а клиентите не са се върнали в ресторантите и другите обществени заведения.

„Промените се случват твърде бързо, мозъкът ми не може да се справи“, заяви адвокат в социалната медия WeChat.

„Знам, че COVID вече не е толкова страшен, но все още е заразен“, се казва в публикация в платформата Sina Weibo. „Страхът, който се надига в сърцето ни, не може да се разсее лесно“.

Ху Сиджин, пенсиониран редактор, работил преди това във вестник „Глобал Таймс“, насърчи хората да посрещнат отслабването на вируса със смелост и да се върнат към нормалния си живот.

„Хората вече няма да бъдат блокирани вкъщи. Те трябва да работят, да печелят и да харчат пари“, каза той във видеоклип, публикуван в Weibo. „Трябва да направим всичко възможно да не се заразим, но няма нужда да се страхуваме от отслабения вирус… Ако се заразя, ще го посрещна със смелост и се надявам, че при всички ще бъде така.“

Макар да приемат по-свободни мерки за контрол, някои градове призоваха жителите да останат бдителни. Много предприятия решиха да запазят ограниченията, докато не се появи по-ясна картина за това как ще се отрази облекчаването на строгите мерки на работните места.

Шанхай, който преживя едно от най-дългите и тежки блокирания в страната, в четвъртък премахна необходимостта от тестове COVID за влизане в ресторанти или места за забавление.

Здравните експерти твърдят, че при следваща вълна може да се стигне до рязко увеличаване на броя на инфекциите и смъртните случаи, като се имат предвид

ниският процент на ваксиниране

сред възрастните хора, липсата на по-ефективни чуждестранни ваксини и ниският естествен имунитет поради липсата на излагане на вируса.

Китай „може да се наложи да плати за отлагането на приемането на подхода „живот с COVID“, заяви в четвъртък групата за финансови услуги Nomura. Нивото на заразеност в страната е едва около 0,13 %, което е „далеч от нивото, необходимо за стаден имунитет“, каза тя.

Фън Дзицзян, бивш служител на Китайския център за контрол на заболяванията, заяви пред China Youth Daily, че до 60% от населението може да бъде заразено при първата мащабна вълна, преди да се стабилизира. „В крайна сметка около 80-90 % от хората ще бъдат заразени“, каза той.

Страната вероятно ще се сблъска с широкомащабна епидемия до месец-два, заяви в четвъртък държавното списание China Newsweek, цитирано от здравни експерти.

На 7 декември Китай съобщи за

21 165 нови случая на заразяване с COVID,

което е по-малко в сравнение с предходния ден и под пика от 40 052 местни случая на 27 ноември. Напоследък се наблюдава тенденция към намаляване на случаите, тъй като властите в Китай намаляват изискванията за тестване.

Смъртните случаи в страната, свързани с COVID, са 5 235. Това е малка част от населението на страната, наброяващо 1,4 милиарда души, и изключително малко по световните стандарти. Някои експерти твърдят, че броят на жертвите може да надхвърли 1,5 милиона, ако ограниченията отпаднат твърде прибързано.

Китайските наблюдатели казват, че очакват властите да въведат отново някаква степен на ограничения, ако случаите рязко нараснат. Те обаче вероятно ще бъдат по-малки по мащаб и по-локализирани, за да се избегне разгневяването на обществеността.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук