Стефан Тафров
на снимката: дипломатът и експерт по външна политика на "Демократична България" Стефан Тафров

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг дипломатът и експерт по външнополитически въпроси на „Демократична България” Стефан Тафров коментира продължаващите протести на „жълтите жилетки” във Франция. По негови думи вече се вижда, че движението им отслабва и това е заради дадените от президента Макрон обещания.

„До момента, макар и не изцяло, мерките на Макрон дават резултат – броят а протестиращте намаля двойно. Разбира се тук роля изигра и терористичният атентат в Страсбург. Но така или иначе движението на „жълтите жилетки” е на път да се изчерпи. !аст от неговите искания са изпълнени и активно ще продължават да се проявяват само най-крайните му привърженици.”

Тафров също се присъедини към мнението на експертите, че отстъпките, които направи Макрон ще пробият дупка във френския бюджет, но е на мнение, че това няма да спре реформите във Франция.

Дипломатът бе категоричен, че „жълтите жилетки” произлизат от привържениците на крайнодясната и крайнолявата партии във Франция, които по начало са противници на президента, който дойде а власт именно със заявките за сериозни реформи.

Стефан Тафров коментира и заплетената ситуация около Брекзит. По негови думи ключово сега е европейските лидери да отправят послание към Великобритания и британските граждани, че искат те да останат в ЕС. Според дипломата това би могло да обърне везните в полза на прекратяването на Брекзит, който вече от две години вреди както на Лондон Така и на Брюксел.

Цялото интервю със Стефан Тафров може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук