Стефан Тафров
на снимката: дипломатът и експерт по външна политика на "Демократична България" Стефан Тафров

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг бившият постоянен представител на България в ООН Стефан Тафров коментира срещата ЕС-Западни Балкани, която се проведе в София вчера. По негови думи тя е успех не само за българската, но и за европейската дипломация. Въпреки това според Тафров министър-председателят Бойко Борисов очевидно я използва, за да си направи ПР.

„Очевидно е, че правителството се опитва да извлече вътрешнополитически дивиденти от тази среща на високо равнище и лично премиерът Борисов. Разбира се неговите снимки с лидери като Макрон, Меркел и т.н. подобряват неговия имидж…Въпросът е, че практическа полза от този форум има някаква може би, но тя е по-малка от онази, която се надявахме да видим.”

Според Тафров разочароващо е, че европейските лидери са показали „очевидна незаинтересованост” по темата за Западните Балкани. Според дипломата въпроси като стабилността на Близкия Изток и търговията със САЩ са се превърнали в основни за срещата.

Стефан Тафров коментира, че, въпреки председателството, България не е по-близо до целите, които се откроиха като основни за правителството през тези шест месеца – приемането ни в еврозоната и Шенген. Причина за това е недостатъчният контрол по границите (например случаят с непроверените пътници от полет от Франция), както и липсата на категорична българска позиция по въпроси като случая „Скрипал” и американските нападения над Сирия.

Цялото интервю със Стефан Тафров очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук