В контекста на историческата среща между лидерите на ЕС и на Западните Балкани, която се проведе в София на 17 май, европейската статистическа служба „Евростат” публикува данни за стокообмена с държавите от региона.

В това число влизат Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Косово, Черна гора и Сърбия.

графика

Европейският съюз е основният търговски партньор на Западните Балкани. През 2017г. 80% от износа на Македония в бил към държавите членки. Това се равнява на около 4 млрд. евро, твърди „Евростат”.

Следва Албания с износ от 1,6 млрд. евро или 77% от целия износ на страната е бил към ЕС.

Босна и Херцеговина продава 71% от стоките си в ЕС, което се равнява на около 4 млрд. евро.

9,7 млрд. евро са приходите от износа на Сърбия в държавите членки от Общността. Черна гора изнася едва 25% за ЕС или 0,1 млрд. евро, а Косово – 94 млн. евро.

Европейския съюз е лидер и в общия внос на държавите в региона през 2017 г. Най-много стоки от Блока внася бившата югославска република Македония (с внесени от ЕС стоки за 4.3 млрд. евро, или  63% от общия внос на страната), Албания (2.9 млрд. евро, или 62%), Босна и Херцеговина (5.7 млрд. евро, или 61%) и Сърбия (10.3 млрд. евро, или 59%). ЕС е осигурил и почти половината от общия внос на Черна гора (1.1 млрд. евро, или 47%) и Косово (1.3 млрд. евро, или 43%).

графика

Сред държавите членки на ЕС най-големите износители към Западните Балкани през 2017 г. са Германия (16% от износа на стоки от ЕС за Западните Балкани) и Италия (14%). Заедно те съставляват над 1/3 от целия износ за този регион.

Тези две страни са последвани от Словения (10%), Унгария (9%) и Хърватия (8%). В същото време 23% от вноса на стоки от Западните Балкани в ЕС е за Германия и Италия (18%). Следват Словения (9%), Унгария и Хърватия (7% всяка).

През 2017 г. балансът при търговията със стоки на ЕС със Западните Балкани регистрира излишък от 9 млрд. евро, увеличавайки се с 10% в сравнение с 2016 г. 22 държави членки на ЕС са отчели излишък, водени от Унгария, Гърция и Хърватия, с излишък от над 1.1 млрд. евро за всяка една от тях. За разлика от тях, най-големият търговски дефицит със Западните Балкани е наблюдаван в Швеция (дефицит за 66.4 млн. евро).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук