оградата

Според утвърдените от МВР задания, общата дължина на възпрепятстващото съоръжение и прилежащия към него път по границата ни с Турция, е 201 километра, от които 132 сухоземна и 69 речна. Към март 2017-та са изградени общо 133 км. от временното възпрепятстващо съоръжение, като за доизграждане остават 70 километра и 800 метра, за които има сключени договори и осигурено финансиране. Това заяви служебният министър на отбраната Стефан Янев, който беше изслушан днес от депутатите заедно с министъра на вътрешните работи Пламен Узунов.

По думите му, има спад в задържаните хора, нелегално преминаващи гранците ни: от началото на януари до 20-ти април, на българско-­турската граница, при влизане са задържани 300 души, което е спочти почти 80 на сто по-малко спрямо същия период на миналата година. Спад на задържаните на излизане от страната е отчетен и на българско­-сръбската граница, уточни още министърът на отбраната.

Изслушването беше по искане на председателя на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов и група народни представители по повод края на мандата на служебното правителство.

На въпрос за охраната на границата и участието на военнослужещи Стефан Янев отговори, че  има изтегляне на хора от границата, но то е по­-скоро резултат на вътрешна ротация на силите и не е направено едностранно от Министерството на отбраната без консултации с МВР.

Става въпрос за изтегляне на един контингент от специални сили от 68­-ма бригада „Специални сили“. Това изтегляне на тези 30 човека по никакъв начин не променя условието на охрана на границата, поясни на совй ред служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов.

Министърът подчерта, още, че сред целите в работата на вътрешното министерство е било осигуряването на нормално протичане на предсрочните избори.

Узунов счита, че за времето, за което той е бил на министерския пост има и спад престъпността. По думите му, данните към 20 април 2017 година, сравнени със същия период на 2016-та, очертават спад на регистрираната конвенционална престъпност, като в същото време се отчита увеличение на разкриваемостта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук