“Очаквам политическите партии в рамките на техния диалог да намерят начин и възможност да строят техните взаимоотношения на базата на публично коалиционно споразумение” каза пред журналисти Стефан Янев преди заседанието на парламента днес.

Служебният премиер уточни, че е наясно, че думата коалиция „до известна степен е натоварена с негативна конотация“.

„Но в същото време и коалицията е онзи инструмент, който дава възможност за ясни правила за взаимодействие, ясни правила за взимане на решение и ясно носене на отговорност от политическите субекти. В този смисъл очаквам политическите партии в рамките на техния диалог да намерят начин и възможност да строят техните взаимоотношения на базата на публично коалиционно споразумение, което да има ясно разписани правила, ясно разписани отговорности по отношение както на българските граждани, така и за реализиране на обществения интерес. В този смисъл призивът ми е точно за действия в тази посока и за ангажимент всички тези политики, които се предвиждат да бъдат в посока устойчивост, предвидимост и ефективност в съответствие с обществения интерес”, заяви той

Според Янев, в момента в политическото говорене думата коалиция се заменя с термини с неясно съдържание. Например  „обединение“, който е достатъчно широк и не предполага ясни правила на взаимодействие и отговорност.

Премиерът заяви, че е доволен, че политическите сили, представени в НС до голяма степен са отговорили на призивите за диалог, за ефективност и политическа комуникация, за смислени политически действия и взаимодействия.

„Припознаха необходимостта от сформирането на устойчив и ефективен кабинет на базата на ясни цели и приоритети, които са в интерес на българските граждани и които трябва да бъдат реализирани на базата на едно сериозно парламентарно мнозинство”, каза Янев.

Според премиерът, по демонстрирането на готовност за ясни политически действия, ще проличи и мотивацията им, и дали могат да гарантират на българските избиратели, че не се прави опит за възпроизвеждане на стари и компрометирани модели на поведение.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!