На снимката: Първан Симеонов

Първан Симеонов е роден през 1982 г. в Стара Загора. Завършва журналистика и политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Изследовател в областта на политическите партии, докторант по политология в СУ „Св. Климент Охридски“. Изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл болкан“.

Ще бъде ли сформирано правителство от протестните партии с подкрепата на БСП?

Не знам каква ще е конкретната формула, но по-скоро вървим към правителство, защото това е общественото желание и то задължава.

Какво би могло да препъне такова правителство – съдебната реформа или нещо друго? 

Всички са на мнение, че трябва да има такава реформа. В момента се смята, че чашата е наполовина празна, но в случая по-скоро е наполовина пълна. Всички са обединени именно около такава реформа. Фактът, че освен „Демократична България“, никой друг няма ясна визия какво точно иска да прави, донякъде е „препъни камък”. Но е добре, че все пак има някакъв камък. Дали ще се препънат в него или ще го вземат и ще го хвърлят по посока на опонентите – това е друг въпрос. Но важното е, че с тази реформа поне намират общ език. Има и други аспекти, които могат да бъдат препятствия. Например да се извади още някаква фигура за премиер, която да предизвика смут. „Има такъв народ” нямат право на повече такива грешки. Друг вариант е, ако в някоя от фигурите в кабинета се види дългата ръка на ДПС. Крехка е ситуацията и в момента текат преговори да се елиминират подобни възможности.

Възможно ли е такова правителство, подкрепено от толкова различни партии, да оцелее дълго време, единствено на база желанието Борисов да бъде отстранен от власт?

Не е само Борисов – тук влиза и главният прокурор, както и съдебната система. Време е за позитивна програма. Негативната вече свърши – ГЕРБ са извън властта. Големият въпрос е каква е обществената поръчка. В момента тя е за малко по-инструментално и модерно управление, в сравнение с това на Борисов. По-отчетно и по-прозрачно, дори по-усмихнато. Има желание за освежаване и промяна. Може и да е думата „изчегъртване”, но тя ми се струва прекалено силна. На обществото му омръзна Борисов. Натрупаха се много неща, в хода на един мандат винаги има ерозия на подкрепата. Борисов престоя във властта доста дълго за българския вкус. Съответно българите поскаха друго, което им предложи и Слави. Той не е казал какво точно ще предложи, но предлага „друго”. В това отношение е коректен.

Той разбра, че не може да управлява еднолично и че са нужни консултации. Разбра, че БСП трябва да е част от микса. Даже включи и ДПС в консултациите, което за мен е малко странно. Това ще му бъде задавано като въпрос. Беше логично ДПС и ГЕРБ да не са в тях. Ако правилно разбирам ходовете на Слави, той се учи от грешките си и ги коригира.

На какво се дължи фактът, че покани и ДПС?

Можеше да покани само партиите на протести, или тях, заесно с БСП, които от години са опозиция или да покани всички като е ясно, че ГЕРБ и ДПС не участват в играта. Тук бяха поканени всички без ГЕРБ, но с ДПС. Това е любопитно. За ДПС това е важно, те не могат да бъдат спрени да подкрепят. Беше изненадващо, че на тези избори имаха много слаб резултат. Дълго време изследователите смятаха, че ДПС е постоянна величина, но при ниска активност и тя го „отнася“. Имаше три пъти повече секции в Турция, а вотът там се вдигна малко. За ДПС е важно да се долепи и да изглежда, че от тях зависи нещо. Същото е и при БСП. Големият проблем там е, че от години изглежда така, че от тази партия не зависи нищо и съответно сега тя се превърна в гарант за някакво управление, ще изглежда така, че нещо ще зависи от тях.

Получава се огледална ситуация. Предни години ГЕРБ се кълнеше, че няма нищо общо с ДПС, обаче ДПС подкрепяше в ключови моменти. Патриотите, от друга страна, използваха като реклама лозунга, че те задържат ДПС да не влязат още повече във властта. Сега започва да изглежда по сходен начин. Всички са поканени в този микс, а „Демократична България” казва „ние ще бъдем гаранта, че ДПС няма да е в управлението“. Само че като има едни плаващи мнозинства и деликатни моменти като в предния мандат ДПС няма как да ги спреш да ги подкрепят. Предният път на ГЕРБ им се наложи да обясняват, че не е с ДПС, а сега на Слави Трифонов ще му се налага да обяснява същото. Така минава голяма част от политическото време в България – някакви хора обясняват, че нямат общо с ДПС.

Какво би се случило, ако има още едни избори, което е нормално за демокрацията? 

Може да се случат две неща – на хората малко да им писне – да не се знае как ще гласуват и дали изобщо ще гласуват, дали ще решат да накажат Трифонов или някой друг, който намерят за виновен. Другото, което може да се очаква, е в дългосрочен план да се появят антидемократични рефлекции в обществото. Някой може да поиска струпването на власт при Борисов да бъде повторено с друг човек. На фона на това трябва да внимаваме демокрацията да не се обезцени.

Ако изборите са две в едно – макар че чувам индикации от президента, че не би желал този вариант, ще има добра активност.

Каква е вашата прогноза – ако има трети избори протестните партии ще подобрят ли резултата си или Борисов ще се върне във властта? 

Никой не може да знае. Шансове за ръст има при „Демократична България”. Тя е една от малкото формации, които предлагат едновременно протестна сила и някакъв план и експертиза, в съчетание със спокойно излъчване. Но при едни нови избори е абсолютна стрелба в тъмното кой би спечелил. Според мен никой не желае нови избори. При ГЕРБ може да има известен ефект на махалото, но не съм убеден в това. В момента те излъчват хаос. По-скоро е възможно Слави да претърпи проблеми, а не толкова ГЕРБ да нарастне.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!