Стефан Манов/стопкадър БиТиВи

Тайните служби участват в изборния процес в България без знанието на обществото. Това заяви в ефира на bTV заместник-председателят на Обществения съвет към ЦИК Стефан Манов.

В изборния процес при обработката на протоколите от чужбина тези протоколи минават през едно звено на Агенцията по национална сигурност, което е напълно незаконно и задръства процеса. С други думи, ДАНС е тънкото място, където се задръстват протоколите, допълни Манов.

Той поясни, че не се подменят резултати. По думите му проблемът е по-скоро психологически, „защото е дразнещо да разбереш, че тайните служби на България се месят в изборния процес“.

Той посочи, че ЦИК е положила усилия да отстрани от процеса това звено, но не е успяла.

По отношение на евентуални избори 2 в 1 експертът обясни, че такъв тип избори няма да са прецедент у нас и припомни, че през 2011 г. отново е имало избори 2 в 1 – избори за президент и местна власт.

Стефан Манов изказа мнение, че на последните избори на 11 юли не машините, а по-скоро политическата реалност е била причина за ниската избирателна активност. Машинното гласуване е по-добрият вариант в България, увери в заключение зам.-председателят на Обществения съвет към ЦИК.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!