Английският физик-теоретик Стивън Хокинг ще бъде погребан на 31 март в Уестминстърското абатство до Исак Нютон и Чарлз Дарвин, съобщи Би Би Си. Траурната служба ще бъде в църквата „Сейнт Мери“, близо до колежите, където Хокинг работи и разгадава тайните на вселената в продължение на 52 години.

След космическа научна кариера, в която умственият му гений надделя над физическото му увреждане, Стивън Уилям Хокинг почина на 14 март на 76 години в дома си в Кеймбридж. Въпреки тежкото си заболяване – амитрофична латерална склероза – и невъзможността да говори, той става един от най-известните съвременни учени.

Професор Хокинг се занимава с космология и квантова гравитация, изучава и черните дупки. Автор е на теорията за „изпаряване” на черните дупки заради радиация и на много научно-популярни книги като „Кратка история на времето” (1988).

Хокинг беше известен атеист. Затова трите му деца Луси, Робърт и Тим казаха, че „делото на баща ни означаваше много за много хора, както религиозни, така и нерелигиозни. Ето защо църковната служба ще бъде и религиозна, и традиционна – отражение на широтата и многообразието на живота му“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук