нобелова награда за физика

Учените Ален Аспект, Джон Клаузер и Антон Цайлингер печелят Нобеловата награда за физика за 2022 г. за постиженията си в областта на квантовата механика за поведението на субатомните частици, които отварят вратата за работа със суперкомпютри и криптирана комуникация.

Наградите са за дадени „експерименти със заплетени фотони, установяване на нарушаването на неравенствата на Бел и пионерство в квантовата информационна наука“, съобщиха от органа, присъждащ наградите, предаде „Ройтерс“.

Кралската шведска академия на науките заяви, че лауреатите – Аспект е французин, Клаузер – американец, а Цайлингер – австриец, са дали възможност за по-нататъшни фундаментални изследвания, а също така потенциално са разчистили пътя за нови практически технологии.

Всички учени проведоха експерименти в областта на квантовото заплитане, при което две частици са свързани независимо от пространството между тях – област, която разтревожи самия Алберт Айнщайн, който веднъж я нарече в писмо „призрачно действие на разстояние“.

„Все още съм малко шокиран, но съм много позитивно настроен“, каза Цайлингер на пресконференция по телефона, след като чу новината.

В интервю тази година, след като му беше присъдена почетна докторска степен, той заяви, че скоро ще се появи защитена квантова комуникация на потенциално хиляди километри по кабели или сателит.

„Съвсем ясно е, че в близко бъдеще ще имаме квантова комуникация по целия свят“, каза той тогава.

В справочния материал, обясняващ наградата, Академията заяви, че работата на лауреатите включва „умопомрачителното прозрение, че квантовата механика позволява една квантова система да бъде разделена на части, които са отделени една от друга, но които все още действат като едно цяло“.

„Това противоречи на всички обичайни представи за причината и следствието и за природата на реалността.“

Криптирана комуникация

Шон М. Карол, професор по естествена философия в университета „Джон Хопкинс“, заяви пред „Ройтерс“, че наградата за триото е отдавна закъсняла.

„Въпреки че всъщност експерименталните техники, които тези хора са открили, може да не са пряко приложими, те полагат основите за използването на квантовото заплитане като технологичен ресурс“, каза той.

От Академията заявиха, че в резултат на тяхната работа са започнали разработки за използване на „специалните свойства на отделните системи частици за конструиране на квантови компютри, подобряване на измерванията, изграждане на квантови мрежи и установяване на сигурна квантова криптирана комуникация“.

Лауреатите изследваха в новаторски експерименти как два или повече фотона или частици светлина, които са „заплетени“, защото идват от един и същ лазерен лъч, взаимодействат дори когато са отдалечени един от друг.

Аспект е професор в Университета Париж-Сакле и в Политехническата школа в Палезо, близо до Париж. По време на кариерата си Клаузер е работил в Националната лаборатория „Лорънс Бъркли“, Националната лаборатория „Лорънс Ливърмор“ и Калифорнийския университет в Бъркли, както и в други институции, а Антон Цайлингер е почетен професор във Виенския университет.

Наградата с повече от стогодишна история, на стойност 10 милиона шведски крони (902 315 долара), се присъжда от Кралската шведска академия на науките. Физиката е вторият Нобел, който се присъжда тази седмица, след като в понеделник шведският генетик Сванте Паабо получи наградата за физиология или медицина. Вижте повече.

Наградата за физика често е заемала централно място сред наградите, като в нея участват известни имена на науката като Алберт Айнщайн, Макс Планк, Пиер Кюри и Мария Кюри и се награждават пробиви, които са променили начина, по който виждаме света.

След обявяването на наградата за физика, което ще се проведе в няколко последователни работни дни в началото на октомври, ще бъдат връчени награди за химия, литература, мир и икономика, като последните са добавени през 1969 г. към първоначалния състав.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук