Столична община налага глоба от 200 хил. лв. на собственика на бившето кино „Възраждане“ заради бездействие, довело до увреждане на сграда паметник на културата, съобщиха от Направлението „Архитектура и градоустройство“ /НАГ/ към Столичната община.

Това е максималният размер на глобата, предвидена в закона.

Експерти от дирекции „Контрол по строителството“ на Столична община и район „Възраждане“ ще извършат оглед на нанесените щети от пожара в сградата на бившия театър „Ренесанс“ на бул. „Христо Ботев“ 61 по разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова.

В началото на тази година на собственика на сградата, „К.Г. – Красимир Георгиев“ ЕООД, е връчен протокол с предписания от Министерство на културата и НАГ на Столична община за обезопасяване на фасадите, авариен ремонт на покрива, с който да предотврати навлизане на вода, както и затваряне на прозорци и отвори за предотвратяване на безпрепятствен достъп на хора в сградата.

След бездействие от страна на собственика по дадените предписания е съставен констативен протокол от район „Възраждане“. На база констатираното неизпълнение на предписанията за съхраняване на сграда, което е довело до увреждане на архитектурно-строителния паметник на културата, Столична община съставя акт на основание чл. 20 от Закона за устройство за застрояване на Столична община.

Сигналът за пожара бе получен в 7.05 ч. тази сутрин. Веднага на мястото пристигат 8 екипа на пожарната. Няма данни за пострадали лица. От Софийската районна прокуратура ще извършат оглед, проверяват се всички версии, включително умишлен палеж.

Сградата на бившия театър „Ренесанс“, по-късно известна и като кино „Възраждане“, както и Профсъюзен дом на културата „Г. Димитров“, е построена през 1900 г. През 40-те години на миналия век след бомбардировки и пожар е извършена цялостна реконструкция с доброволен труд, след което там отваря врати кино „Възраждане“. По-късно зданието се използва за профсъюзен дом под името Профсъюзен дом на културата „Георги Димитров“.

През последните години емблематичната сграда с оригиналната червена фасада беше оставена да се саморазрушава, а през 2017 г. там отново имаше пожар, щетите и пораженията от който по историческата сграда не са отстранени.

Собственикът на историческата сграда, хотелиерът Красимир Георгиев, в свои изявления пред медиите не крие намеренията си на мястото на някогашното знаково софийско кино да бъде изградена сграда, съчетаваща хотелска, офисна част и магазини. Инвестиционното му намерение е от 2003 г.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!