На снимката: Кметът на Перник Станислав Владимиров и общинският съветник Калоян Паргов

С 56 гласа „за“ и един въздържал се, Столичният общински съвет гласува да се помогне на Перник заради водната криза.

Предложението на правителството е градът да се снабди с вода от язовир „Белмекен“, през „Бели Искър“ и водопреносната мрежа на столицата. Така бедстващият миньорски град ще получи вода за питейни нужди с изграждането на 13.5 км трасе от Мало Бучино до квартал „Мошино“.

При опасност за водоснабдяването на София, подаването на вода към Перник ще бъде спряно веднага. Контролът за това ще се осъществява от „Софийска вода“, като дружеството ще представя всяка седмица доклади.

С решението бе прието и кметът на София да гарантира дългосрочнотго водоснабдяване на столицата, като подпише споразумение с министъра на регионалното развитие и министъра на икономиката за финансиране на три обекта – ремонтът на язовирната стена на Бели Искър, който трябва да започне през 2020 г., както и да бъде изградена реверсивна връзка между довеждаща система „Бели Искър“ и довеждащата система „Искър“.

Предвижда се още рехабилитация на язовир Огняново с възможност за пречистване на питейни води до 1500л/сек. чрез изграждане на пречиствателна станция за питейни води и нов магистрален водопровод до пречиствателна станция „Панчарево“ и свързването на обекта към водоснабдителната система на София.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!