Когато се налагат правила, това не се харесва, коментира премиерът Борисов по повод наредба Н-18, според която данъчните ще имат достъп до данните на търговците.


На годишната конференция „Бизнесът и правителството”, организирана от „Икономедия”, Борисов добави:

„Когато държавата тръгне да изпълни своите функции, изведнъж става голям проблем“, посочи той по повод протестите на бизнеса, че в наредбата не са съобразени ред специфики на различните видове бизнес и уредбата ще затрудни и оскъпи ненужно работата им.

Според него, тя има за цел да излезе сивият сектор на светло.

„Не искате да имате наредба, да не ви дават бележки в ресторантите, да си купувате доматите, краставиците и месото, добре. Ще разпоредя и ще оттеглим наредбата, и утре ще напишете, че държавата не си изпълнява функциите. Кое да направим от двете, за да не ни обвинявате. И в същото време искаме инфраструктура, чартърите на туристите да платим „, попита Борисов.

Той коментира и тол-системата:

„Всички българи плащат допълнителната такса по магистралата към Солун, а в страната е проблем да се въведе тол-системата. Сиреч тук трябва да е без пари, в Сърбия, Гърция и Македония може да си платим, но тук не може, защото държавата ни е длъжник. Въпрос на избор. В единия случай се отчита голям сив сектор, така свикваме да работим, продължаваме така“, посочи премиерът.

И допълни:

„Другият начин е да наложим правила, които не се харесват по простата причина, че онлайн ще ти видят оборота. Като направим проверки с данъчните, едни сървъри са в Макао, други в Шанхай. Е това искаме да хванем, за да може да има повече пари за пенсии, за доходи и всичко останало”.

„Наивната аргументация” на хотелиерите и ресторантьорите за пречките, които им създава новата наредба, убеждават финансовия министър Владислав Горанов, че наредбата трябва да работи.

„Все още не съм разбрал къде е проблемът. Ако наредбата прави така, че те трябва да вдигат цените, ме кара да мисля, че са изграждали своя бизнес модел на гърба на държавата и вече няма да могат да крадат ДДС. Кара ме да съм повече уверен, че по-ясни правила ще дадат повече справедливост, а някои бизнес модели, изградени на кражба на ДДС, ще спрат да съществуват или ще трябва да се променят. Не мисля, че този бизнес има проблем, наивните им обяснения ме карат да мисля, че наредбата работи“, каза финансовият министър.

Той добави, че от влизането в сила на наредбата не може да следва повишение на цените, а може да се получи от това, че бизнесите ще излязат на светло.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!