Президентът Румен Радев коментира за първи път внесеното искане от главния прокурор Иван Гешев за тълкуване на чл. 103 от Конституцията за имунитета на държавния глава. Държавният глава каза, че Гешев сам трябва да обяви мотивите си.

„Аз съм убеден, че не съм извършил нищо нередно“.

И добави:

„От главния прокурор очаквам старание в реалната борба с корупцията, там, където има най-голяма хранителна среда – обществените поръчки. Неговата основна задача е да убеди обществото, че брани закон и обществен интерес”.

От своя страна, по-рано днес, главният прокурор Иван Гешев каза:

„Единственото, което мога да кажа, е, че ми е изпратено досъдебно производство от наблюдаващи прокурори. Те са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат неясноти в разпоредбата на член 103 от Конституцията. И са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам Конституционния съд за задължително тълкуване на конституцията”, и допълни: „След като съм се запознал, съм констатирал, че има основания и писмено съм ги изложил пред КС”.

Радев категорично отрече да е търсил среща с главния прокурор.

Иначе днес президентът и вицепрезидентът отчетоха три години от встъпването си в длъжност. В годишната пресконференция, държавният глава разкритикува работата на институциите.

„Президентската институция продължи да отстоява правовата държава и интересите на гражданите, да задава дневния ред по важни теми и да стимулира дебата между институциите и гражданите, да работи за модерното развитие на България, да отстоява българския интерес. Отчетът няма да бъде самореклама, защото оценката я дава обществото. По-важно е институциите да бъдат предвидими и с ясни приоритети”, каза държавният глава.

И добави:

„Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред и последно това е усъвършенстването на изборното законодателство. За първи път и НС започна дейността да усъвършенства изборното законодателство не в навечерието на предстоящи избори, а когато трябва. Това показва, че откритата и конструктивна позиция на президента е стимул за отговорно отношение и на останалите институции”.

Държавният глава заяви, че няма да се откаже от промяната на Конституцията.

„В тази критична обстановка мой основен приоритет ще продължава да бъде отстояването на правовата държава и укрепването на държавността. Ще продължавам да работя за върпховенство на закона, разделение на властите, права на гражданите, свобода на собствеността. Затова ще положа усилия в няколко важни направления. На първо място – възстановяване на доверието в изборния процес чрез своевременни и рационални законови промени – 100 % машинно гласуване с цел елиминиране на недействителните бюлетини, грешките и машинациите в броенето и оформянето на резултатите, чрез ограничаване на купения и контролиран вот. Ще продължа с дебата за иницииране на промени в Конституцията, целящи повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт, подобряване на баланса между инстититуциите. Ще продължа и с усилията си в борбата срещу корупцията, като бъда бариера пред лобисткото законодателство. Ще продължа да посочвам институции и решения, които генерират условия за създаване на корупция. Ще съдействам с всички средства КПКОНПИ да се превърне в ефективен орган с активни механизми и инструменти за установяване на несъответствие между доходи и разходи. Да настоявам за въвеждане на електронно управление като фактор за повишаване на прозрачността. По националната сигурност мой основен прироитет – ще продължа да работя за хармонично развитие на отбраната, за пълноценна реализация на проектите за модернизация“, коментира още Радев.

Според него живеем в непрекъсната криза, а институциите се разпадат.

„Имаме нужда от дългосрочни реформи. Най-важна е инвестицията в хората. Затова в КСНС ще търся решения със законодателната и изпълнителната власт, и парламентарно представените партии за законови организационни и финансови механизми в 3 основни области – образование, детско здравеопазване и стимулиране на младите семейства”, каза още държавният глава.

Според него образованието трябва да се превърне в стратегически национален приоритет.

„Трябва да си поставим високи цели, например на следващия международен тест PISA да сме започнали устойчиво движение нагоре към средните европейски нива. Предприетите от правителството мерки са в правилната посока, но те са недостатъчни като обхват и иновативност”, каза още президентът.

Като свой приоритет, държавният глава посочи, че ще продължи да работи за развитието на отбраната, модернизацията и повишаването на социалния статус.

„Президентът не разполага с преки инструменти, за да реализира политики в социално-икономическата сфера, те са обект на управленската програма на правителството. Има редица тревожни въпроси, които налагат дебат и консолидиране на усилията. Адекватни ли сме срещу демографската катастрофа. Имаме ли амбицията да преодолеем негативния демографски темп”, изброи Радев.

По повод предстоящото гласуване на вота на недоверие към кабинета, което ще се състои в сряда в Народното събрание, Румен Радев каза: „Ще имам много по-високо доверие в правителството, ако неговата цел е благосъстоянието на гражданите, ако не формира изкуствен излишък, ако има желание и капацитет за реформи, ако инвестира повече в човешки капитал и мисли повече за децата и пенсионерите, а не за доизбутването на мандата”.

Президентът коментира, че вотът на недоверие е нормален инструмент на парламентаризма.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук