Борисов, Столтенберг
На снимката: Бойко Борисов и Йенс Столтенберг

България предложи разполагане във Варна на координационен център на военоморски сили на НАТО в Черно море, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция с българския президент Бойко Борисов в Брюксел.

„България предложи разполагане във Варна на координационен център на военоморските сили НАТО в Черно море. Обсъдихме това предложение“, каза той.

Столтенберг обясни, че в момента тези функции са възложени на щаба на военноморските сили на НАТО във Великобритания. Генералният секретар на Северноатлантическия алианс добави, че тази година страните от НАТО са провели пет учения в Черно море, по време на които те са тренирали „рамо до рамо с украинския и грузинския флот“.

Българският премиер Бойко Борисов отбеляза, че има предварително споразумение за координационния център, той ще има „сдържащ“ характер.

„Целта му ще бъде да има изключително възпиращо действие – каза Борисов – Ние не настояваме, а предлагаме създаването на този координационен център. Ние винаги сме против военни флоти в Черно море. Центърът трябва да играе само възпираща роля.“

Той също така добави, че София, подкрепяща усилването на НАТО в Черно море, „застава зад мир и дипломация в региона, за стабилни отношения с всички страни, включително Русия и Турция“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!