Йенс Столтенберг, НАТО, военно нападение
на снимката: Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Мнението на Русия за евентуалното членство на Украйна в НАТО няма значение за взимането на такова решение. Няма законови основания Москва да повлияе на този въпрос, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, говорейки пред курсанти на Морската академия в Одеса. Пресслужбата на НАТО публикува пълния запис на срещата.

„Това е решение, което Украйна и 29 съществуващи членове на алианса трябва да вземат. Никой друг няма право да се намесва в такова решение“, заяви Столтенберг.

Според него „понякога изглежда, че от Русия зависи дали Украйна трябва да бъде член на НАТО или не“.

„Русия няма право на глас. Те нямат правна и реална платформа, за да имат някакво влияние върху такова решение“, каза генералният секретар.

Според Столтенберг това състояние на нещата „е залегнало в документи, които Русия също е подписала – например Заключителния акт от Хелзинки и много други документи“.

„Всяка нация сама има свой собствен избор, всяка страна има право да реши в кои механизми за сигурност би искала да участва или да не участва“, каза той.

Столтенберг припомни, че на срещата на върха в Букурещ през 2008 г. беше решено Украйна един ден да стане член на НАТО, „и това решение остава в сила“, но посочи необходимостта от продължаване на трансформациите в страната.

„Основният акцент сега е върху реформите, върху това как можем да ви помогнем, да ви подкрепим при изпълнение на стандартите на НАТО, укрепване на вашите институции за отбрана и сигурност, подобряване на това, което наричаме оперативна съвместимост“, каза генералният секретар.

Върховната Рада на Украйна през декември 2014 г. измени два закона, отказвайки се от извънблоковия статут на държавата. През юни 2016 г. бяха приети допълнителни промени, които определят влизането в НАТО като външнополитическа цел на страната. Украйна също така трябва да осигури пълна съвместимост на въоръжените си сили със силите на страните от НАТО до 2020 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!