Йенс Столтенберг
На снимката: генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който тази година ще напусне поста си след 9 години управление, даде голямо интервю за „Гардиън“. Той предупреди, че Западът трябва да се подготви за дългосрочно оказване на помощ за Украйна, тъй като Русия иска да ескалира войната.

По думите му държавният глава на Руската федерация Владимир Путин води война на изтощение и е готов да продължи да хвърля „хиляди и хиляди войници в името на минимални постижения“.

„Президентът Путин не се готви за мир, той се готви за продължаване на войната. Русия разгръща контактите си авторитарни режими – Иран, Северна Корея и други, за да получи още оръжие“, казва генералният секретар на НАТО.

В момента Украйна използва 4-7 000 артилерийски боеприпаси дневно, а Русия средно 20 000 снаряда.

„Настоящото темпо на изразходване на боеприпаси от украинската армия превишава темпа на тяхното производство. Затова западните страни – на първо място САЩ, Великобритания, Франция и Германия, са длъжни да подкрепят още дълго Украйна с оръжие, боеприпаси и резервни части за техниката“, подчертава Столтенберг.

„Това е така, защото това е война на изтощението. Тя ще се реши от конкуренцията на индустриалните мощности и способността да се оказва поддръжка дълго време“, казва Столтенберг.

Той напомня, че НАТО трябва да увеличи разходите си за отбрана до 2 % от БВП на всяка страна-членка.

Според последните данни в доклад на НАТО в момента това го правят само 7 от 30 страни. Франция отделя например – 1.89% от БВП, Германия – 1.49%. Те обещаха да увеличат бюджета си за отбрана.

Но освен повече военни ресурси за да се спечели войната трябва и човешки ресурс. До момента икономическите ресурси са на страната на Украйна, но нито Европа, нито НАТО, са готови да изпратят войници на фронта. В този смисъл човешките ресурси на Русия са в пъти повече.

Генералният секретар на НАТО каза още, че желанието на Китай да помогне за разрешаването на конфликта в Украйна трябва да бъде придружено от опит за разбиране на украинската позиция и директно взаимодействие с президента Володимир Зеленски. В същото време той изрази съжаление, че Пекин не осъди действията на Москва в Украйна.

Очаква се срещата на върха на НАТО във Вилнюс да е последната за Столтенберг начело на Алианса, чийто мандат бе удължават три пъти, но се очаква да изтече окончателно през есента.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук