НАТО
На снимката: Йенс Столтенберг

Между съюзниците от НАТО и Русия има значителни различия и няма да е лесно те да се преодолеят. Добър знак е, че всички съюзници от НАТО и Русия седнаха на една маса. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след срещата между в Брюксел, която се проведе днес. Преговорите продължиха около четири часа. 

Мисиите в Москва и Брюксел вероятно ще се възобновят

Коментирайки дипломатическия спор между Русия и блока, който избухна в края на миналата година, след като НАТО едностранно отне акредитацията на осем служители на руската мисия към НАТО, което накара Москва да преустанови дейността на информационния офис на блока в руската столица, Столтенберг заяви, че има взаимен интерес от възстановяването на работата на тези офиси.

„НАТО е заинтересована от възстановяването на работата на мисията си в Москва, както и от руското дипломатическо присъствие в централата на Северноатлантическия алианс в Брюксел“, каза той.

Русия: Без нови членове на НАТО

„Русия повдигна предложението, което публикува през декември и което има за цел да отговори на опасенията ѝ за сигурността. Те включват искания да се спре приемането на нови членове в НАТО и да се изтеглят силите от източните съюзници. Съюзниците от своя страна потвърдиха политиката на отворени врати на НАТО и правото на всяка страна да избира сама своите договорености за сигурност. Съюзниците ясно заявиха, че няма да се откажат от способността си да се защитават и отбраняват взаимно, включително с присъствието на войски в източната част на алианса“, заяви Столтенберг.

Той посочи, че блокът е призовал Русия да „изтегли силите си“ от Грузия, Молдова и Украйна – вероятно във връзка с руските мироопазващи сили, разположени в Приднестровието, Абхазия и Южна Осетия, както и в Крим – регионът, който се откъсна от Украйна и се присъедини отново към Русия през 2014 г. след подкрепяния от Запада преврат в Киев.

Съюзниците от НАТО са готови да се срещнат отново с представители на Русия, за да проведат по-задълбочени разговори, да представят определени предложения и да се опитат да постигнат конструктивни резултати, каза още той.

„Що се отнася до ангажираността, съюзниците от НАТО се интересуват от намирането на възможности за развитие на граждански и военни канали за комуникация, както и от възможността за възстановяване на мисиите ни в Москва и Брюксел“

Кой решева дали Украйна ще стане член на Алианса?

По време на срещата на Съвета на Европа Русия призова НАТО да откаже да приеме Украйна, а алиансът отговори с отказ да направи компромис по отношение на разширяването.

Столтенберг заяви, че само Украйна и 30 държави от НАТО могат да решат дали страната да стане член на алианса, а Русия няма право на вето.

Той каза още, че членовете на НАТО няма да пестят усилия, за да намерят политически решения.

По думите му НАТО смята за невярно твърдението, че разширяването е агресивен акт, защото то разпространява демокрацията.

„Украйна не е заплаха за Русия. Русия е агресорът. Русия е тази, която е използвала и продължава да използва сила срещу Украйна“, заяви той.

Войната в Либия е инициатива на ЕС, а не на НАТО

Ръководителят на алианса засегна и въпроса с Либия. По думите му тя е била по инициатива на ЕС, а не на НАТО, и алиансът е действал в рамките на мандата на ООН.

Стиснаха си ръцете за ракетното въоръжение в Европа

Русия и НАТО се споразумяха да проведат поредица от срещи, за да се договорят за взаимни ограничения на ракетното въоръжение в Европа.

„Готови сме да насрочим поредица от срещи по различни теми, включително ограниченията на ракетните оръжия в Европа. Руската страна даде ясно да се разбере, че не е готова да насрочи среща днес, но аз приветствам готовността за диалог“, каза Йенс Столтенберг.

Според него НАТО е готова да обсъжда с Русия всички видове контрол на въоръженията, но няма да прави компромиси с основните принципи на сигурността.

По време на заседанието на Съвета НАТО-Русия (СРС) в ключов за европейската сигурност момент се проведе нелека дискусия, като между страните останаха сериозни различия, заключи Столтенберг.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!