Почивните дни се оказват най-голямото предизвикателство пред органите на реда, тъй като стотици хора искат да излязат и да се разходят. Това обаче е в нарушение на разпоредбите за социална изолация. Припомняме, че от близо седмица е забранено влизането в парковете (с изключение на собствениците на домашни любимци), спортуването на открито и закрито (тъй като спортните зали са затворени), както и движението без основателна причина в града (за такава се счита ходенето на работа, до магазина или до аптеката).

Много хора обаче, оказва се, пренебрегват забраните и се налагат по-сериозни мерки. От седмица полицаи обикалят парковете и разпръскват „нарушителите”. Но това явно не дава резултат, тъй като от събота бяха предприети нови мерки.

В първия почивен ден полицаите предупреждаваха хората, излезли да се насладят на слънцето, а в неделя започнаха да пишат актове. Само за вчерашния ден в София са издадени 72 акта за неспазване на карантината. Написани са 63 акта на хора, които не са спазили мерките на властите, 9 акта е издала Общинска полиция. Глобата за неспазване на разпоредбите е 5 000 лева. Актовете са издадени предимно на хора, които са се разхождали в парковете.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова предупреди, че от неделя екипите на столичната полиция вече съставят актове за нарушаване на забраната за разходки в паркове и пешеходни зони.

„Вчера бяха правени предупреждения, а днес се съставят и актове за нарушения на забраната. 5000 лева са много пари – това е размерът на глобата. Но не го правете заради парите, направете го заради хората, които обичате, и за това отново да бъдем заедно по улиците, в парковете, в кафенетата”, призова Фандъкова във фейсбук.

Във Варна също бяха предприети подобни мерки. В събота с по 5 000 лева са глобени 23-ма души. На нарушителите са съставени актове за нарушение по чл. 63, ал. 1 вр. ал. 7 от Закона за здравето, прие в спешен порядък преди две седмици. От полицията съобщиха, че стотици граждани са били предупредени и повечето от тях са напуснали парка. Една малка част от тях обаче е отказала да напусне Морската градина, за което са им съставени актове.

92 глоби от 5000 лева и 65 протокола с предупреждения са наложили само за неделя служителите на ОДМВР-Пловдив заради неспазване на мерките срещу епидемията от коронавирус. Това съобщи кметът Здравко Димитров след конферентна връзка с директорът на ОДМВР ст. комисар Йордан Рогачев. Санкциите са наложени по приетият миналата седмица Закон за извънредното положение.

В екипите, които следят за прилагането на противоепидемиологичните мерки на територията на Пловдив участват Общинска полиция, ОП „Общинска охрана“ и Пловдивския общински инспекторат.

Най-много сигнали за нарушения има от кварталите с етническо население, но и в останалите има много санкционирани граждани. Според Закона за извънредното положение, който наруши или не изпълни въведени с акт на министъра на здравеопазването или директор на регионална здравна инспекция противоепидемични мерки се наказва с глоба в размер на 5000 лв.

Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер на 15 000 лв.

Именно заради такива нарушители, Националният оперативен щаб обмисля да затегне още мерките за движение в България. На брифинг вчера ген. Венцислав Мутафчийски каза, че следващата стъпка, след ограничаване движението между градовете, е ограничение върху придвижването на хората в самите градове, което да става с декларация, както е в момента между областните градове.

„Това е вероятно следващата мярка. Вече е обмислена и е въпрос на време да бъде въведена“, обяви Мутафчийски.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук