В Синодалната палата днес вицепремиерът Томислав Дончев ще обсъди с митрополитите на Българската православна църква /БПЦ/ провеждането на масови събирания в православните храмове в условията на пандемия.

Срещата е свъзрана с предстоящите големи християнски празници. Към Българската патриаршия бяха отправяни многократно вербални призиви Църквата да се включи в мерките срещу разпространението на коронавируса. Въпреки разпространението на заразата богослуженията продължават без да има ограничителни мерки. БПЦ се включи в борбата срещу COVID-19 като разкри телефонна линия за духовно-психологическа подкрепа.

На 23-ти март патриарх Неофит направи обръщение по повод пандемията с коронавируса, в което каза, че „във време на изпитания, народът ни е застрашен от разширяващата се пандемия, когато болестта е близо до нас и виждаме страданието на човеците, всички сме призвани да бъдем отговорни към ближния, народа и Родината ни“. „Ясно осъзнаваме, че сме в най-мистичното време на Църквата – светата Четиридесетница, дни наситени с покаяние и непрестанна молитва. Време за подготовка и очакване на Празника на празниците – Възкресението Христово!“, каза още патриарх Неофит.

Над 200 интелектуалци и общественици изпратиха отворено писмо до отговорните институции с призив достъпът на вярващите до храмовете да бъде временно преустановен заради епидемията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук