Заради масовото неспазване на ограничителните мерки в страната, Националният оперативен щаб обмисля да се въведат по-строги мерки за придвижване. Една от идеите е да се използват декларации за придвижване в градовете, както се случва на КПП-та за междуобластното движение.

Ръководителят на Националния оперативен щаб и на ВМА – генерал Венцислав Мутафчийски, заяви, че държавата мисли да предупреждава хората със SMS да не напускат домовете си.

„Обмисляме да информираме и предупреждаваме хората с есемес да не напускат домовете си, както това се прави за „синя“ и „зелена“ зона. Ние следваме добрите практики. Много важно е да не се излиза безпричинно от дома. Затова ще ползваме всичко, което е има смисъл. В мерките за физическо дистанциране сме категорични. Има огромни неудобства, разбираме го, ние също имаме семейства и ги изпитваме, но това е единственият начин да се спасим”, каза той.

Ген. Венцислав Мутафчийски обясни и как предвиждат да става излизането от домовете с декларации, каквато бъдеща мярка се обмисля.

„Този начин е въведен в Гърция, например“.

8 нови случая на коронавирус у нас, болните са 354. 221 са заразените в София, от последното денонощие са двама случаите на коронавирус в столицата, заяви още ген. Венцислав Мутафчийски. В болница са 127 души, 13 са интубирани, 15 са излекувани.

Един пациент в Сливен е с коронавирус след пътуване в Ню Йорк.

„В Благоевград има 10 случая, в Бургас – 14, Варна – 17, Велико Търново – 2, Габрово – 2, Добрич – 6, Кърджали – 5, Кюстендил – 2, Ловеч – 1, Монтана – 16, Пазарджик – 7, Перник – 5, Плевен – 8, Пловдив – 21, Сливен – 4, Смолян 7, София – 221, 13 нови случая са от последното денонощие, Стара Загора – 2, Хасково – 1, Шумен – 3“, посочи разпределението на заразените по области ген. Мутафчийски.

Новите заразени са контактни лица и сами са потърсили лекарска помощ. Състоянието им е леко, имат минимални оплаквания. Четирима души профилактично са се тествали в частни лаборатории.

Той обяви още, че утре приключва карантината в Банско и след това в града ще бъдат въведени мерки за ограничение на движението, каквито вече действат при влизането в останалите градове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!