Ангел Кунчев
На снимката: доц. Ангел Кунчев

Намаляват карантината при COVID-19. Изолацията за положителните пациенти се намалява от 10 на 7 дни. Карантината за контактните от 7 става 5 дни. За лицата, които са били ваксинирани в последните три месеца или да преболедували коронавируса през тях, карантината няма да е задължителна. Това съобщиха днес здравните власти.

„За лица, които са в рамките на три месеца след последна имунизация – пълна или бустерна доза, както и за преболедувалите в този срок – няма да има карантина“, уточни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Заповедта влиза в сила от издаването ѝ. Това ще се случи утре и ще важи до следващата седмица. „Ако се налагат нови промени, те ще бъдат отразени в нова заповед“, каза още Кунчев.

От своя страна служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев заяви, че този начин на работа – решенията да се взимат всяка седмица, ще даде много повече резултати.

По думите Кунчев тези мерки са оправдани и са малка, но първа стъпка в посока към постепенно разхлабване на мерките. Наблюдава се 12-процентов спад на заболеваемостта на седмична база, каза той. Спадът за София е над 24%.

„Към момента задължителното носене на маски в болниците и градския транспорт остава. Следващата стъпка ще бъде премахването именно на тази мярка“, категоричен беше Кунчев.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук