Иван Шишков
На снимката: Иван Шишков

„Автомагистрала „Хемус“ е „зазимена“ в началото на пролетта заради липса на плащане. Последното е направено от предишния служебен кабинет в края на месец ноември 2021 година“. Това каза днес служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, който проведе инспекция на Лот 1 и Лот 2 на АМ „Хемус”. Заедно с Шишков, по време на проверката бяха заместник-министър Захари Христов и председателят на УС на АПИ Иво Иванов.

„Проверката установи, че не се работи така, както трябва“, каза Шишков. Според него е правен „само козметичен ремонт“.

Шишков заяви, че ще се търси възможност да се плати на строителите, независимо дали в бюджета на АПИ има пари, за да може да се възстанови строителният процес. „Другото е, което ще направим е, след плащанията, какви срокове ще поемат строителите за довършване на отсечката. Ще поискам, ако е възможно, да не се изместват сроковете 2023 и 2024 година“.

„Ако поставим нещата в правилната посока, фирмите ще имат регламент, по който да работят и няма да станат жертва на политически интриги между партиите“, каза още Шишков.

Припомянме, че правителството на Кирил Петков отказа да изплати 3,9 милиарда лева на строителни фирми по старите инхаус поръчки, изготвяни от ГЕРБ заради установени нередности. С изказването на Шишков, служебният кабинет на практика застава в подкрепа на въпросните фирми.

Припомняме, че бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков съобщи, че милионите левове именно от строежа на „Хемус“ са били изнесени в чували от страната. По думите му за това са знаели и фирмите, и тогавашните управляващи. Вижте повече.

Остава въпросът редно ли е да се извършват плащания към пътностроителните фирми, преди да се изяснят всички обстоятелства около вече извършените плащания.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук