От днес в Русия влизат в сила по-строгите ограничителни мерки, а Москва е под пълна блокада.

Затварят се границите на държавата. В издаденото от премиера Михаил Мишустин постановление пише, че се ограничава движението през автомобилните, железопътните, пешеходните, речните и смесените гранични контролно-пропускателни пунктове. Затваря се и сухопътната граница с Беларус.

Москва, карантина, блокада

Ограничението не важи за дипломатите, шофьорите на тежкотоварни камиони, екипажите на речни плавателни съдове и локомотивните бригади на международните железопътни линии.

След като през почивните дни много московчани не се съобразиха с препоръката да си останат вкъщи, кметът Сергей Собянин издаде заповед, с която от днес в столицата се въвежда строга карантина. Всички граждани са длъжни да се самоизолират.

Москва, карантина, блокада

Напускането на жилището е позволено в случаите на спешна медицинска помощ и други преки заплахи за живота и здравето. Разрешава се и на работещите да ходят на работа. Разрешено е да се правят покупки в най-близкия работещ магазин или аптека, да се разхождат домашни любимци на разстояние не по-голямо от сто метра от мястото на пребиваване, както и да се изнася боклук.

Москва, карантина, блокада

В следващите дни ще бъде възможно да се излиза със специален пропуск. Той ще бъде издаден на жителите на столицата по начина, установен от Московското кметство.

Кметът разпореди изплащането на обезщетение на всички безработни. Общата сума на обезщетенията и новите плащания ще възлиза на 19,5 хиляди рубли на месец.

Москва, карантина, блокада

„Плащането ще бъде назначено автоматично, без подаване на документи“, се казва в съобщението.

Москва е най-силно засегнатият от епидемията руски град с повече от 1000 официално потвърдени случая на Ковид-19.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!