Стотици руски интелектуалци се противопоставиха на инвазията в Украйна. „Ще бъдете прокълнати“, обърна се Руският конгрес на интелигенцията в открито писмо към „подпалвачите на война“.

„Въпреки ужасната цена, която и Украйна, и Русия несъмнено ще платят за тази война, ръководството на Руската федерация продължава своята пагубна политика“, се казва в документа.

Сравняват официалната реторика на Русия и провокациите на Путин с Хитлер и нахлуването в Полша през 1939 година. Подписалите са на мнение, че историята не може да бъде измамена и ако избухне голяма война, то нейните подбудители „ще бъдат назовани поименно“.

„Ще бъдете прокълнати от това и от следващото поколение. А някои от вас ще доживеят да видят трибунал във ваша чест. Ние, които се противопоставяме на войната, няма да бъдем разделени нито от идеологическите разногласия, нито от полицейските палки“, обобщават авторите на призива.

Сред инициаторите на писмото са редица руски културни дейци – актрисите Лия Ахеджакова и Наталия Фатеева, режисьорите Гари Бардин и Андрей Смирнов, музикантът Андрей Макаревич, писателят Дмитрий Биков, поетите Вероника Долина и Алексей Цветков, правозащитниците Валери Борщев и Светлана Ганушкина, политиците Лев Шлосберг, Борис Вишневски, Андрей Нечаев, анализаторите Леонид Гозман, Андрей Пионтковски, социологът Лев Гудков, историкът Борис Соколов и др.

Руски журналисти също публикуваха отворено писмо, в което осъждат „специалната военна операция“ в Украйна, обявена сутринта на 24 февруари от президента Путин, съобщи „Новая газета“.  Тяхната акция е повече от смела, защото Роскомнадзор предупреди медиите да публикуват само официална информация, иначе ги грози глоба до 5 милиона рубли (55 000 евро). Съобщиха, че 27 души са арестувани за участие в антивоенни демонстрации в Русия.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук