жени

Ако си жена и искаш да учиш. Абсурд. Това е така, но в Афганистан. Стотици млади жени бяха върнати от входа на университетските кампуси в Афганистан. Талибаните, които са на власт в страната, решиха да забранят занапред момичетата и жените, бездруго лишени вече от средно, да получават висше образование.

Говорител на властите потвърди пред АФП, че мярката се въвежда за неопределен срок.

Откакто дойдоха на власт, ислямистките фундаменталисти ограничават все повече свободите на жените въпреки критиките в международен мащаб.

Журналисти от АФП забелязаха група студенти, струпани пред заключения портал на университета в Кабул, също блокиран от въоръжени охранители, за да им попречат да влязат.

„Осъдени сме, изгубихме всичко“, заяви студентка, отказала да се представи. Мъжете също споделяха мъката на своите колежки.

„Това показва колко са неграмотни и невежи в исляма, също и колко малко зачитат човешките права“, каза студент, пожелал анонимност.

До момента властите не са дали никакво обяснение за решението си.

Университетите са затворили врати за зимната ваканция и се очаква да подновят занятията през март.

„Не само аз, а и всичките ми приятели останаха без глас. Нямаме думи, за да обясним какво усещаме. Всички мислят за неизвестното бъдеще, което ни очаква“, реагира студентката Мадина, която се назова само с първото си име.

„Отнеха ни надеждата. Погребаха мечтите ни“, каза тя.

След като поеха властта през август, талибаните наредиха на университетите по-специално да въведат разделно обучение на младежите и девойките. На последните бе разрешено да посещават занятията само ако са ръководени от жени или възрастни мъже.

Новата забрана бе обявена по-малко от три месеца след като хиляди жени и девойки в цялата страна положиха изпити за влизане в университетите.

Посланик Лана Нусейбе, постоянен представител на Обединените арабски емирства (ОАЕ) към ООН, потвърди острото осъждане от страната си на крайното решение на талибаните. Това застрашава сериозно усилията на международната общност да поддържа контакти с талибаните в интерес на афганистанския народ. ОАЕ смятат, че тази мярка, както и наложената по-рано забрана на жените да имат достъп до средно образование, нарушават основни човешки права, противоречат на ислямските догми и трябва бързо да се отменят.

Емирствата ще останат непоколебими в дългогодишната си подкрепа и ангажираност към суверенитета, стабилността, сигурността и просперитета на Афганистан в сътрудничество с регионални и международни партньори.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук