Страхил Делийски
На снимката: Страхил Делийски

Парламентът ще излъчи правителство и то още с първия мандат. Такава прогноза направи в интервю за ДЕБАТИ.БГ политологът Страхил Делийски.

По думите му, най-малкото „инстинктът за самосъхранение“ на политиците би трябвало да форсира намеренията им за съставяне на правителство.

„Много фактори правят труден един или друг формат, но това не означава, че правителство не трябва да има. Ако даден футболен отбор не може да играе в схема 4:3:3, той може може да пробва да играе в схема 3:5:2.“, обясни политологът.

Страхил Делийски е на мнение, че не е необходимо на всяка цена правителството да бъде обединено около геополитически ценности.

Защо Пеевски се заканва на академик Николай Денков (ВИДЕО)

„Мнозинството от хората не се интересуват от геополитическия разлом. Не защото не разбират какво се случва, не защото той не е по някакъв начин важен, а просто защото дневният ред е тотално различен“, обясни политологът.

По думите му, въпреки че някои политици – като лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, предпоставят това да няма правителство, обществените нагласи показват точно обратното – че правителство трябва да има.

„Всички изследвания, и не само сега, а в последните година-две, показват едно сериозно натрупване на предпочитания в обществото по отношение на създаване на правителство. Дори, забележете, няма огромни претенции какво точно трябва да бъде то. Просто трябва да го има. Дотам докарахме политическия процес, че да се радваме просто на съществуването на едно правителство.

В този смисъл, не ми се струва оправдано политически Борисов да дава такива сигнали. Дали те са премислени, дали те са искрени – аз не мога да кажа. Зад тях може все пак да се крие някакъв друг тип намерение. Това би могло да се интерпретира като някаква форма на ултиматум – ще отидем на избори, но няма аз да съм виновен, защото аз искам, а пък другите – не“, каза още той.

Цялото интервю четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук