На снимката: Страхил Делийски

Партиите разбраха, че са слаби и това е и причината да не издигат силни партийни фигури за президент. Това коментира политологът Страхил Делийски специално за ДЕБАТИ.БГ. 

Имаме партии, от които никоя не достига повече от 10% от хората, които имат право на глас и на избори едва минават 20% от гласувалите. Това са средни и малко повече малки партии. Нямат самочувствие, нямат и ресурс, каза той.

По думите му другата причина е, че форматът на инициативните комитети предлага повече инструменти за привличане на повече хора от гражданското общество.

Нормално е да търсят този тип инструмент – инициативни комитети, чрез които може да се търси контакт с други структури като гражданско общество и лидери на мнение. Това показва, че партиите си дават адекватна оценка за собствените си сили.  Но трябва да отбележим, че този фокус върху президентските избори не е от полза нито на обществото, нито на огромна част от партиите.

Мнението на Делийски е, че ако партиите смятат сериозно да влязат в предизборната битка, те трябва да вкарат по-сериозно усилие ресурс в парламентарните избори.

Те до голяма степен ще решат не просто бъдещето на политическия процес, но и ще решат тяхното политическо бъдеще. Единствените, които биха изгубили от това са ГЕРБ.

Ще станем ли свидетели на истински политически дебат; може ли да твърдим, че Анастас Герджиков не е кандидатува на ГЕРБ и ДПС; защо БСП подкрепи Радев с много уговорки и е реалния кандидат на демократичната общност – четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!