София – град е много по-добре развита област от останалите области в страната. Това е изводът от данните на Националния статистически институт (НСИ), публикуван в края на януари.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на София – град е 40 127 милиона лева, а на глава от населението е 30 295 лева, показват данните на НСИ.

Именно вторият показател позволява да се прави сравнението с жизнения стандарт с останалите държави, както и в различните региони на страната.

БВП

Вторият най-добре развит град е Стара Загора. Брутният вътрешен продукт на града е 5 620 милиона лева, а на глава от населението – 17 550 лева. По този показател Стара Загора изпреварва някои от големите градове като Пловдив, Варна и Бургас.

Редно е да се отбележи, че Пловдив е една от най-добре развиващите се индустриални зони в страната. През последните 5-6 години в града са инвестирали над 100 чуждестранни компании. Повече от 74 000 души са ангажирани в сферата на производството.

Освен това в абсолютни стойности Брутният вътрешен продукт на Пловдив е 8123 милиона лева – значително по-голям от този на Стара Загора (5620 милиона лева).

И още нещо важно – индустрията на Пловдив в голяма степен е изнесена извън града, в околните населени места, откъдето произлиза голяма част от разминаването в БВП от глава на населението.

Що се отнася до Стара Загора, там се намират „Мини Марица Изток”, които произвеждат около 48% от електроенергията в страната.

Индустрията в града има двойно по-голяма роля за икономиката на областта от услугите, сочат данните на НСИ.

На трето място се нарежда София-област с 15 500 лв. БВП на човек, което се дължи на близостта до столицата.

Област Варна остава на четвърто място с БВП на човек от населението в размер на 13 800 лв. или два пъти по-малко, колкото в София-град.

БВП, глава от населението

Изненадващо в топ 5 на най-добре развитите градове се нарежда Габрово. Брутният вътрешен продукт на града е 1 376 милиона лева, което прави по 12 363 лева на човек. И при него индустрията има по-голяма роля от услугите.

Бургас се нарежда на шесто място – 12 200 лева на глава от населението.

Брутният вътрешен продукт на Пловдив е 8 123 милиона лева и с това Европейската столица на културата се нарежда на седмо място. На глава от населението БВП в Пловдив е 12 112 лева или два и половина пъти по-малко отколкото в София.

Само още два града, освен попадащите в топ 7, могат да се похвалят с БВП над 10 000 лева на човек – Враца (11,6 хил. лв.) и Русе (11,1 хил. лв.)

Сегрегацията в страната е осезаема. От данните на НСИ се вижда, че градовете в страната не се развиват равномерно.

В останалите 19 области на страната БВП на глава от населението е три пъти по-малък, отколкото в София.

Градът с най-малък вътрешен продукт на глава от населението е Силистра – 6 687 лева на човек или 744 милиона лева. Малко повече е в Сливен и Кърджали – съответно 7 046 и 7 485 лева на човек.

ДОХОДИ НА ДОМАКИНСТВА

По данни на НСИ през 2017г. годишният общ доход средно на лице от домакинство е 5 586 лв. и нараства с 8.1% спрямо 2016 година.

През 2017 г. българските домакинства са изразходвали 5 217 лв. средно на лице, което е с 9.7% повече в сравнение с 2016 година.

В структурата на общия доход с най-висок относителен дял са доходите от работна заплата (53.9%), следвани от доходите от пенсии (26.2%), доходите от самостоятелна заетост (7.0%) и доходите от социални обезщетения и помощи (3.4%).

По данни на НСИ най-големият разход за едно домакинство е храната – 36,6% (2784 лева). За жилище, вода, електроенергия, горива разходите са около 13,6% или 443 лева.

Вижте още:

Държавата е по-щедра към София, отколкото към Пловдив – ТУК.

Заплатите в България са по-високи от тези в бившите съветски държави – ТУК

Животът в България е доста по-добър от този в Украйна и Русия – ТУК.

Токът в България е най-евтин в целия ЕС – ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук