маските за лице
Източник: Pixabay

Зачервени очи, шум в ушите, чувствителност към светлина, проблеми със слуха: въпреки че загубата на вкус и мирис вече са добре известни сензорни симптоми на COVID, най-новите изследвания показват, че зрението и слуха също са чести мишени на SARS-COV-2, пише Емили Соон за „Сайънтифик Американ“.

Повече от 10 процента от хората, които се разболяват от COVID, развиват някакъв вид очен или ушен симптом, според последните данни и двете категории са сред оплакванията, които могат да продължат дълго след оздравяване. Докато изследователите работят, за да разберат как вирусът прониква в сетивата ни, техните открития предполагат, че хората може да се наложи да разширят обхвата на предупредителните знаци за това кога да бъдат тествани. Вместо само треска, кашлица или промени във вкуса и миризмата, първите признаци на заболяване могат да включват раздразнени очи, проблеми със слуха или проблеми с баланса.

Близо две години след пандемията изследванията върху ефектите на COVID върху зрението и слуха показват, че има още много какво да научим за това как вирусът засяга телата и нервната ни система, казват експерти. „Данните, които показват, че има повече неврологични последици от тази инфекция, отколкото първоначално смятахме, се увеличават“, казва Лий Герке, молекулярен биолог от Масачузетския технологичен институт.

Един от първите хора, които се опитаха да предупредят света за COVID, беше Ли Уенлианг, китайски офталмолог от Ухан. Той вероятно е хванал вируса от пациент с асимптоматична глаукома, според Бхупендра Пател от Очния център на Джон А. Моран в Университета на Юта, който е съавтор на изследване за очните симптоми, вследствие на COVID. Ли почина от в началото на 2020 г., но неговият случай не беше единствената ранна улика, че очите може да играят роля в разпространението на вируса. От началото на пандемията все повече доклади включват зачервените очи като често срещан симптом.

Това не беше изненадващо за учените. По време на избухването на SARS през 2003 г. изследователи в Сингапур откриха вируса, който причинява това заболяване, в сълзите на пациентите. А в Торонто рискът от инфекция е по-висок сред здравните работници, които не са носели предпазни очила. Но тъй като COVID причинява тежки респираторни проблеми и други симптоми и тъй като повечето очни лекари затвориха кабинетите си по време на локдауна, очите в началото бяха пренебрегнати, казва Пател.

През първата година и половина на пандемията натрупаните данни установиха, че около 11 процента от хората с COVID развиват някакъв вид проблем с очите, според преглед на множество проучвания. Най-честият симптом е конюнктивит или възпаление на очната лигавица. Това състояние засяга близо 89 процента от хората с очни симптоми, съобщават изследователи в Иран в метаанализ от 2021 г., който включва 8 219 пациенти с COVID в 38 проучвания.

Други очни симптоми могат да включват сухота в очите, зачервяване, сърбеж, замъглено зрение, чувствителност към светлина и усещане, че има чуждо тяло в окото. Хората на вентилатори често развиват вид дразнене на очите, наречено хемоза, подуване или изпъкване на очните мембрани и клепачите, казва Пател. Той подозира, че около една трета от хората с COVID имат някакъв вид проблеми с очите – дори ако това са само зачервени очи, които не ги притесняват.

Очните симптоми могат да се появят по-рано или по-късно в периода на боледуването, добавя Шахзад Миан, офталмолог от университета в Мичиган. Той и колегите му съобщават за очни симптоми при близо 10 процента от 400 пациенти, хоспитализирани в Мичиган през март и април 2020 г.

Човек, който има COVID, може да предаде вируса през сълзите си, понякога дълго след като се е възстановил от заболяването. Един ранен пациент с COVID е 65-годишна жена, която пътува от Ухан до Италия през януари 2020 г. Скоро след това тя е приета в болница с кашлица, възпалено гърло и конюнктивит на двете очи. Въпреки че състоянието на очите и се подобрява 20 дни след приемането й, учените откриват РНК-вируса в очни тампони на 27-ия ден. В региона Ломбардия в Италия учени откриват SARS-CoV-2 в очите в 52 от 91 пациенти, хоспитализирани с COVID през пролетта на 2020 г., понякога дори когато натривката им от носа е била отрицателна.

Вирусът може също да попадне в тялото през очите, показват проучванията – или от търкане на очите и директно пренасяне на секрет, или от дихателни капчици, които случайно попаднат върху окото.

До 6 процента от хората ще проявят симптоми в очите си преди всякакви други признаци на COVID, казва Миан. Зачервените очи или дразненето може да са признак, че някой има заболяване, особено ако има и други симптоми.

Промените в слуха и равновесието също могат да бъдат признаци на инфекция със SARS-CoV-2, казва Захра Джафари, аудиолог и учен по когнитивна неврология от университета Летбридж в Алберта. В изследване от 2021 г. тя и нейните колеги откриват замаяност или световъртеж при 12% от пациентите с COVID, шум в ушите при 4,5% и загуба на слуха при 3%. Една хипотеза за това как SARS-CoV-2 може да засегне ушите, казва тя, е, че възпалението, причинено от вируса, може директно да повлияе на слуховата система.

През повечето време симптомите на очите и ушите се подобряват от само себе си, казват експертите. Но изследванията започват да показват, че и в двата случая симптомите, причинени от COVID, могат да останат за дълго време.

Въпреки че увреждането на зрението и слуха все още изглежда по-рядко срещано от загубата на мирис и вкус – което може да засегне 40 процента или повече от хората с COVID – проучванията върху очите и ушите дават представа за многото и често все още мистериозни начини, по които вирусът работи вътре в човешкото тяло, казват експертите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук