Наркотици
Снимката е илюстративна

Всяко шесто дете в гимназията употребява някакъв вид дрога. Най-често става въпрос за марихуана, в по-малка степен на стимуланти, синтетични наркотици, в най-малка степен – на кокаин. Всеки пети в горен курс е опитвал райски газ. Това твърди началникът Националния фокусен център към Националния център по обществено здраве и анализи Александър Панайотов.

По думите му в европейските страни на преден план излиза кокаинът. През последните години има намаляване на употребата на канабис и марихуана сред учениците у нас, но има леко увеличение на употребата на стимуланти – амфетамини, метаафетамини, екстази, които са по-рискови.

„Във всяка една община има превантивно-информационни центрове, така че всеки родител, който забележи нещо съмнително в поведението на детето, може да предположи, че има употреба на наркотици и може да се обърне за помощ към такъв център“, коментира Панайотов пред БНР.

Той подчерта, че трябва да има по-голяма отговорност от страна на зрелите nfd=

„Има ръст в броя на хората, засечени след употреба на наркотици. Като причина за това може да са повечето проверки. Всеки десети човек, който е на възраст между 15 – 64 години, употребява някакво наркотично вещество. Всеки пети студент е употребявал наркотично вещество, а 40% са употребявали поне веднъж райски газ“, посочи Панайотов.

През тази година в изследванията на Центъра ще бъде включено и друго популярно вещество – никотиновите торбички (бездимни продукти за употреба на никотин).

Преди дни от полицията в София изнесоха тревожна информация, от която става ясно, че не само гимназистите се друсат. Служители на реда са засичали деца в шести клас да обсъждат в чат групи цени, дози и места за продажба на наркотици.

Според полицията пласирането на дрога сред учениците вече става в затворени групи в интернет, където се комуникира с кодове.

Децата посягат първо към марихуаната, а след това и към синтетичните наркотици, показват наблюденията на разследващите. Експерти твърдят, че марихуаната, която се предлага на нашия пазар е с по-силно активно вещество в повечето случаи.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук