корабът св. св. кирил и методий
Корабът ни отплава към България. снимка: БТА

Българският полярен кораб „Св. св. Кирил и Методий“ пое обратния път от Антарктида към България. Екипажът му трябва да измине близо 8000 морски мили до родния бряг. Пътят му минава през Атлантическия океан, Средиземно и Бяло море. Корабът преминава през пролива Дрейк, държейки курс 325° (север-северозапад) към протока Льо Мар, от който го делят около 100 морски мили. Това каза пред БТА щурманът на плавателния съд – капитан III ранг Христо Христов.

Въпреки вълнението от около 4 бала и западен вятър с пориви до 13 м/сек, плавателният съд поддържа добра скорост от 9.5 възела към чилийското пристанище Пунта Аренас. Там корабът ще остави групата от 26 български антарктици, която тръгна последна от базата на остров Ливингстън, с което сложи край на 31-вата българска експедиция в Антарктика.

В следобедните часове на 6 март „Св. св. Кирил и Методий“ преодоля силно вълнение от 6-7 бала в пролива Дрейк.

Научноизследователският екип носи на борда ценен жив дар, който ще се превърне в истинска атракция. Редките видове живи риби и полярни земноводни животни за първи път се превозват с кораб от толкова далечна дестинация.

Българската база „Св. Климент Охридски“ вече е зазимена до началото на следващото лято, когато полярниците ни ще се завърнат, за да продължат научните си проекти. Геологията на скалите и търсене на ценни метали като злато, сребро и мед бяха в обсега на изследванията им.

Ученият Любомир Кендеров се спусна по дъното на Антарктида, за да вземе редки видове морски обитатели, които ще донесе у нас. Рибите живеят само в Антрактида, уточнява той.

„Айс фиш – ледената риба, която няма кръв. Няма хемоглобин по-скоро в кръвта. Нейната кръв е прозрачна, бледа. Освен нея, и други организми като морски звезди, морски безгръбначни, ракообразни, интересни животинки”, каза още доц. д-р Любомир Кендеров.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

5 КОМЕНТАРИ

  1. Много интересно,дали нашите полярници,които отидоха до Антарктида,разбраха че земята е плоска и не се върти,че слънцето не е на 150 000 000 км,а само на 5310 км. от центъра на земята,а размерите на слънцето и луната са 31 км.диаметър поотделно и обикалят земята във елипса,и че луната не се огрява от това слънце,а от черното слънце,което е под земята,че никой никога не е кацал на луната,а всичко е компютърни конфигурации и манипулации,сътворени от НАСА,която е инструмент на масоните,и която има “ сателити“ на Антарктида,които представляват огромни около 120 м.балони пълни със нелий и омурудвани със слънчеви панели и електронни блокове за управление,които чрез компютърни програми излъчват звездното небе и планетите,за да не разберем че НАД СЕВЕРНИЯ ПОЛЮС ИМА ОГРОМЕН КУПОЛ НАД ЗЕМЯТА?!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук