Нападателят, който застреля двама полицаи и цивилен вчера в Лиеж, е убил още един човек предишната нощ, съобщи Би Би Си. Според вътрешния министър на Белгия Ян Ямбон, 31-годишният Бенямин Ерман е взел живота на бивш затворник, с който се познавал от престой зас решетките.

Убиецът бил пуснат в понеделник в отпуск от затвора, където излежавал присъда за кражба и престъпления, свързани с наркотици. Според местните медии Ерман вероятно се е радикализирал при престоя си там. Ямбон призна, че са наблюдавани признаци за радикализация на затворника, но не може да се каже със сигурност дали именно това е причината за вчерашната атака.

„Може да е защото не е имал към какво да се стреми, защото е убил човек предната нощ, поради психологически причини или… защото е бил на наркотици“ – каза министърът по радио RTL.

Стрелецът е влизал и излизал от затвора от тийнейджърска възраст, с обвинения за нападения и нарушения на закона, свързани с наркотици. Освободен е бил в 07.30 в понедлник и, според условията на отпускът, е трябвало да се върне в затвора във вторник. По-рано е бил пускан в отпуск многократно без инциденти.

Във вторник сутринта нещата взели трагичен обрат. Ерман нападнал близо до кафене в градския център на Лиеж две полицайки, които многократно наръгал с нож в гръб. От тях взел пистолет и открил огън. Застрелял 22-годишен човек, който седял на пътническо място в паркирана кола. После отишъл в близкото училище, откъдето взел за заложница тамошна служителка.

Когато въоръжени полицаи пристигнали на мястото на събитията, той стрелял по тях в опит да избяга. Според прокуратурата двама полицаи били ранени в ръцете, преди нападателят да бъде застрелян. Учениците от училището са били евакуирани, от бягащиге наоколо хора няма пострадали при престрелката.

Белгия остава във високо ниво на бдителност за терористични актове след серията атаки в страната и в съседна Франция в последно време.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!