Франция, полиция

Мъжът, който откри огън в Страсбург, е фигурирал 67 пъти в протоколи и друга документация на полицията, съобщи френският вътрешен министър Кристоф Кастанер. Преди това той и депутатите отдадоха минута мълчание в памет на мъртвите и ранените в главния град на Източна Франция.

„Този човек, за съжаление, от дълго време е известен на полицията като нарушител на закона. Още на 10-годишна възраст той е проявил поведение, достойно за углавно наказание. За първи път е осъден на 13 години и 67 пъти се е появявал в различни протоколи във връзка с поведение, системно отбелязвано като насилствено. Той е осъден общо 27 пъти“, каза министърът, цитиран от ТАСС.

Той потвърди, че стрелецът от Страсбург „е бил под наблюдение във връзка с неговата ислямистка радикализация“, но получените сигнали за него били „незначителни“. Кастанер даде подробно описание на случилото се в Страсбург и отбеляза, че при опита за бягство из кварталите след стрелбата, трима минувачи са се опитали да го хванат.

„Всички те са получили наранявания с нож“, каза министърът.

Той високо оцени смелостта на тези хора и депутатите от Народното събрание аплодираха думите му за „проявената смелост“ на французите, опитали се да преградят пътя на опасен въоръжен престъпник. По време на изказването си министърът разясни броя на служителите, участващи в издирването на престъпника – в момента във Франция са ангажирани 720 човека, включително 100 разследващи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!