габрово велико търново

Страната ни е под мониторинг от международната система „Зелена карта“ заради неплащане на щети с български автомобили в чужбина. За това алармира в социалните медии икономистът Владислав Пенев, зам.-председател на „Демократична България“. До тук се стигна, след като проблемът с неплащането на щети по катастрофи в чужбина набъбна повече от година.

За пръв път за него се заговори официално през есента на 2017, когато Съветът на бюрото „Зелена карта“ уличи два застрахователя в неплащане на щети в чужбина – най-големият по пазарен дял в автомобилните застраховки „Лев инс“ и „ДаллБогг: Живот и здраве“. Те обясниха, че причина за това са спорове с кореспондентите им зад граница, като впоследствие „ДаллБогг“ изплати всички претенции, но за „Лев инс“ няма информация.

По тази причина гаранционният депозит на застрахователя в националното бюро „Зелена карта“ беше увеличен на максималните 5 млн. евро.

България е поставена под мониторинг по Зелена карта от тази седмица, заради влошаването на ликвидността и…

Публикувахте от Vladislav Panev в Сряда, 12 декември 2018 г.

Проблемът със „Зелената карта“ беше една от причините за проверка на ДАНС и КФН в няколко застрахователя, за която стана ясно, че е започнала през октомври и няма данни дали е приключила и с какви резултати. Явно обаче въпреки нея ситуацията с международната гаранционна система се е влошила. Случващото се е показател за ликвидни проблеми в системата, които КФН би следвало да адресира.

Новото изостряне на проблемите в сектора идва след отстраняването на ресорния зам.-председател на органа Ралица Агайн заради случая с фалиралия кипърски застраховател „Олимпик“ това лято. Липсата на титуляр на поста, който временно се заема от Владимир Савов, също може частично да обясни пасивността на регулатора, макар и при предишното ескалиране на проблема през есента на 2017 комисията също да не се намеси активно.

Вместо да реши проблемите, КФН възложи на междунардната счетоводна къща „Ърнс&Янг“ да разработи система „бонус-малус„, която в първоначално предложения си варинат, на практика предвижда увеличение на задължителната застраховка „Гражданска отговорност„.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук